Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa para birimleri, Fed Başkanı Janet Yellen'in Fed'in para politikasındaki sıkılaşmayı erteleyebileceğini açıklamasının ardından yükselişini ikinci güne taşırken, hisse senetleri, piyasalarda son dönemde görülen kargaşanın küresel büyümeyi olumsuz etkileyeceği endişesi ile değer kaybetti.

Tayland bahtı, Fed Başkanı Janet Yellen'ın  Amerikan Kongresi'nde Çarşamba günü yaptığı konuşmasının riskli varlıklara olan talebi artırmasıyla gelişen ülkeler para birimlerindeki kazançlara öncülük etti. Asya'da devlet tahvilleri, 10 yıl vadeli Güney Kore devlet tahvillerinin getirisinin mayıs ayından bu yana en hızlı düşüşünü göstererek rekor seviyeye inmesi ile birlikte ile değer kazandı. New China Life Insurance Co., üç günlülk tatilin ardından Güney Kore ile birlikte piyasaların açılması ile birlikte, Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerinin düşüşüne öncülük etti.Çin, Tayvan ve Vietnam piyasaalrında ise tatil sürüyor.

Para birimleri, Yellen'ın kademeli faiz artırımına ilişkin niyetini yinelemesi, ancak dünyanın en büyük ekonomisi ABD'nin önemli bir biçimde kötüleşmesi durumunda Amerika'nın negatif faizi destekleyen diğer merkez bankalarını takip edip etmeyeceği konusunda taahhütte bulunmaması ile birlikte değer kazandı. Yellen'ın piyasadaki sıkıntıların küresel büyüme görünümünü olumsuz etkileyeceğine ilişkin uyarısı da, bu yıl hisse senetlerinin değerinde trilyonlarca dolar erimeye neden olan küresel satış dalgasını getiren endişelere katkıda bulundu.

 Manila'da BDO Unibank Inc'den Jonathan Ravelas, "Yellen'ın açıklamaları faiz artışlarının bu yıl daha önce beklenenden daha az olacağını destekliyor. Bu dolarda kâr realizasyonuna sebep oluyor ve gelişen piyasa para birimlerinin yükselmesine yol açıyor. Fed'in sıkılaştırmayı ertelemesi ABD büyümesinde düşüşü işaret edebileceği ve bunun da küresel ekonomiyi etkileyebileceği korkularıdan kaynaklanan satışları görüyoruz" şeklinde konuştu.