Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da hisse senedi piyasalarında Çarşamba günü görülen ferahlama ralisi sürmedi ve hisse senetleri son on seansın dokuzunda düşerken, Eylül 2013'ten bu yana en düşük seviyesine yöneldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 09:58'de yüzde 3.2 aşağıda seyrediyordu ve endeksteki 600 hissenin 580'den fazlası aşağı yönde hareket etti. Societe Generale SA, Rio Tinto Group ve Zurich Insurance Group AG'nin finansal sonuçlarının tahminlerin altında gelmesi, merkez bankalarının küresel ekonomideki yavaşlamayı durdurmada yetersiz kaldığı yolundaki endişelere katkıda bulundu. Enerji üreticilerindeki düşüş, petrolün daha da değer kaybetmesi sonucu derinleşti.

Londra'da Robert W. Baird & Co. hisse senetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Patrick Spencer, "Her gün gelen her dalgadan ıslandığınız dönemde, yükseliş beklentisinde kalmak oldukça zor," dedi ve "Olumsuz beklentiler çok fazla, kredi spreadleri patlama yapmış durumda. Deutsche Bank ve CoCo'lara ilişkin endişeler sıkıntılı duruma katkıda bulunuyor. Etrafta çok fazşa sermaye var, ana çok fazla korku da var. Bu noktada insani duygular hakim" şeklinde görüş bildirdi.

Avrupa hisse senetleri bu yıl yüzde 17 düştü ve Çarşamba günü yüzde 1.9 sıçramadan önce, 9 Şubat'ta Ekim 2013'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Sırf bu hafta, Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 6.8 kaybetti ve Ağustos 2011'den bu yana en büyük kaybına yöneldi. Değerlemenin karın 13.5 katı seviyede olduğu bir ortamda, endeks, Standard & Poor's 500 Endeksi'ne göre bir yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinde. Bloomberg'in takip ettiği 93 endeks arasında en kötü performans gösteren 10 endeksin en az beşi Batı Avrupa'dan. Almanya'da DAX Endeksi 2016 yılında yüzde 18 düşerken, İtalya'da FTSE MIB Endeksi yüzde 26 geriledi.