Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse AG hisseleri, sektördeki satış dalgasından kaynaklı etkinin şirket CEO'su Tidjane Thiam'ın yeniden yapılanma planına ilişkin endişelerle birleşmesiyle, Perşembe günü yüzde 17 düştü.

Thiam, İsviçre'nin ikinci büyük bankasını yıllardan beri görülmemiş ölçüdeki piyasa kargaşasından kurtarmaya çalışıyor. Perşembe günü Fransa bankası Societe Generale SA'nın dördüncü çeyrek kar tahminlerini yakalayamayarak, yatırım bankacılığı birimi karının yüzde 35 düşüş göstermesiyle birlikte piyasadaki kargaşa daha da derinleşti.

Thiam, Çarşamba günü gerçekleştirdiği yatırımcı sunumunda, “Şu an banka olmak için iyi bir zaman değil. Bu nedenle şu anki zorlayıcı ortamı, gerçekleştirmeye çalıştığım dönüşümü hızlandırmak için kullanıyorum” dedi.

Avrupa bankaları, düşük faiz baskısı, düzenleyici yükümlülükler ve düşen işlem karları nedeniyle yatırımcı güvenini onarmakta zorluk çekiyor. Credit Suisse CEO'su Thiam Ekim ayında, yatırım bankacılığını daraltmaya ve varlık yönetimini birimini güçlendirmeye yönelik yeniden yapılanma planını açıklamıştı. O zamandan bu yana banka hisseleri, yatırımcıların küresel ekonomik endişelerin de etkisiyle geri çekilmesiyle, değerinin yaklaşık yarısını kaybetti.

Şirket hisseleri, 15:03'te yüzde 8.5 değer kaybederek, Ekim 1989'dan bu yana görülen en düşük seviye olan 12.30 İsviçre Frangı'na indi. Bloomberg Avrupa Bankaları Endeksi ise yüzde 5.6 azaldı.