Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Washington'da ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Janet Yellen, ABD Senatosu Bankacılık Komitesi önünde yarı yıl sunumu yaptı ve senatörlerin sorularını yanıtladı.

Yellen küresel piyasalardaki son çalkantı ve yavaş büyümenin ABD ekonomisine risk oluşturduğu söylemini yineledi. Yellen Fed'in ABD ekonomisinin tökezlemesi halinde potansiyel politika aracı olarak negatif faiz olasılığını değerlendirdiğini belirtti. 

Fed'in petrol fiyatlarının düşüşü karşısında şaşırdığını belirten Başkan faiz artışı için açık kapı bırakırken "Fed gelişmeleri dikkatlice takip ediyor. Finansal piyasaların tüm ekonomiyi nasıl etkilediğini inceliyoruz" ifadesini kullandı. Yellen faizleri kademeli olarak artırmak istediklerini tekrar etti. 

Yellen merkez bankasının negatif faiz konusundaki değerlendirmelerinin tamamlanmadığını ve bu durumun tamamen masadan kalkmadığını söyledi. 2010 yılından beri Avrupa Merkez Bankası, Japonya Merkez Bankası ve diğer bankalar ekonomiyi canlandırmak için faiz oranlarını sıfırın altına indirdi. Yellen "değerlendirmemizi henüz bitirmiş değiliz. Değerlendirilmesi gereken bazı şeyler var, Bu durumu masadan kaldırmadık ancak uygulanabilir olup olmadığı hakkında çalışmalıyız" diye konuştu.