Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altının, küresel hisse senetlerinin ayı piyasasına girmesi, zayıflayan dolar ve negatif faizlerden kaynaklanan olumsuzluklar sonucu yatırımcıların güvenli liman araması ile birlikte, 2016 yılına çok güçlü bir şekilde başlaması, fiyatların son bir yılın en yüksek seviyesine çıkmasını sağladı.

Australia & New Zealand Banking Group Ltd. müşterileri için hazırladığı bilgilendirme notunda, "Bugün Cuma ve korku piyasaları kontrolü altına almış durumda," dedi ve altının güvenli liman alımlarından destek bulduğunu ve bu durumun metali 2016'nın en iyi performans gösteren metası haline getirdiğini kaydetti.

Spot altın, Perşembe günkü seviyesi olan ons başına 1,246.70 dolardan bugün Singapur saati ile 10:16'da 1,236.59 dolara geldi. Metal dün 1,263.48 dolar ile Şubat 2015'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Altın bu hafta yüzde 5.4 yükselerek, Ekim 2011'den bu yana en iyi haftalık kazancına yöneldi. Metal bu yıl yüzde 17 arttı ve Aralık aında taban yaptıktan sonra boğa piyasası sınır ıolan 1,261.32 dolara oldukça yaklaştı.

Yatırımcılar, Çin dahil olmak üzere küresel ekonomiye ilişkin endişelerin hisse senetlerine güçlü satışlar getirmesinin etkisi ile, üç yıllık düşüşün ardından yeniden altına dönmeye başladı. Piyasalardaki türbülans, Fed'in bu yıl faiz artırımına gideceği beklentilerinin zayıfamasına neden oldu ve bu da doların düşmesine neden olarak altının cazibesinin artmasını sağladı. Tokyo'dan Stokholm'e, merkez bankaları negatif faize geçerken, Fed Başkanı Janet Yellen bile, Perşembe günkü konuşmasında, ekonominin teklemesi durumunda, merkez bankasının negatif faiz aracına bir bakış daha atabileceğini söyledi.