Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 2009'dan bu yana en yüksek fiyat volatilitesi ortamında, üreticilerin piyasayı desteklemek için üretimkısıntısına gidebileceğine ilişkin spekülasyonlara bağlı olarak, 12 yılın en düşük seviyesinden sıçradı.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, Mayıs 2003'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesinin ardından yüzde 5.9 kadr yükseldi. fiyat dalgalanmalarına ilişkin beklentileri ölçen CBOE Ham Petrol Volatilite Endeksi Perşembe günü yedi yılın en yüksek seviyesine çıktı. Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suhail Al Mazrouei, Sky News Arabia'nın 10 Şubat tarihli haberine göre, üreticilerin birlikte çalışmaya hazır olduğunu ve petrol tedarikçisi ülkelerin tam bir işbirliği olmadan üretimi kısmayacaklarını söyledi.

Ham petrol, ABD'de yüksek seyreden petrol stokları ve uluslararası yaptırımların kalkmasının ardından İran'ın ihracatı artırmaya hazırlanmasının küresel arz fazlasını daha da artıracağı endişeleri ile, bugünkü yükselşe karşın, halen kayıplarını ikinci haftaya taşımaya hazırlanıyor. Petrol geçen hafta varil başına 32 doların üzerine çıktı ve Venezuela, altı OPEC üyesi ve aralarında Rusya'nın da olduğu bazı OPEC dışı ülkelerin acil toplantıya hazır olduğunu söyledi. Fiyatlar, bu açıklamanın ardından, bir anlaşmaya varılmasına ilişkin kuşkulara bağlı olarak, sonraki altı seansta yüzde 19 düştü.

Mart vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 1.55 dolar yükselişle varil başına 27.76 dolara kadr çıktıktan sonra, Hong Kong saati ile 11:34'te 27.61 dolara geldi. Kontrat Perşembe günü 2.24 dolr düşerek 26.21 dolara geriledi ve Ocak 2009'dan bu yana en büyük altı günlük düşüşünü gerçekleştirdi. Toplam işlem hacmi 100 günün ortalamasının yüzde 21 üzerindeydi. Fiyatlar bu hafta yüzde 11 düştü ve bu yıl yüzde 25 geriledi.

Nisan vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 1.79 dolar ya da yüzde 6 yükselerek varil başına 31.85 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta yüzde 7 düştü. Avrupa göstergesi Brent petrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 1.22 dolar primli işlem gördü.