Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(11:55'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, çalkantılı bir haftanın ardından, petrolün 12 yılın düşüğünden sıçraması ile Avrupa hisse senetlerinin yükselişle açılmasıyla birlikte rahatlama sinyali verdi. Japonya hisseleri, yenin kazançlarını genişletmesiyle 2008 yılından bu yana en kötü haftasını gerçekleştirdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Eylül 2013'ten bu yana görülen en düşük sevbiyesinden yükseldi. ABD endeks vadeli kontratları, MSCI Tüm Ülkeler Endeksi'ni Mayıs zirvesinden yüzde 20 aşağıya inmesinde etkili olan kayıplarının ardından sıçradı. Commerzbank AG hisseleri, şirketin kar açıklamasının ardından, 2013 yılından bu yana en güçlü yükselişini kaydererek yüzde 14 değer kazandı. Topix Endeksi, traderların tatilden dönmesiyle birlikte Tokyo'da yüzde 5.4 düştü. Yen dolar karşısında kazançlarını koruyarak, 1998'den bu yana görülen en güçlü iki haftalık yükselişine hazırlandı.

Yatırımcılar, Fed'in hisse senedi piyasasındaki dalgalanmaların ekonomiye olan etkisini değerlendirdiğini fakat bu dalgalanmaların mevcut gidişatı değiştirerek Fed'i faiz indirimine sevkedeceği konusunda şüpheli olduğunu ifade eden Janet Yellen'ın kongre konuşmasının ikinci gününü değerlendirdi. Almanya ekonomisi genişledi ve 21 Aralık'ta sona eren üç aylık dönemde mevsimsellikten arındırılmış büyüme oranını yüzde 0.3 oldu. Söz konusu veri bir önceki çeyrek verisiyle uyumlu geldi. Japonya Maliye Bakanı Taro Aso, gerekli olması durumunda, yetkililerin piyasa volatilitesine cevap vereceğini belirtti.

Tokyo'da WisdomTree Investments Inc. CEO'su Jesper Koll Bloomberg televizyonuyla gerçekleştirdiği bir mülakatta, “Japonya hisse senedi piyasası, önümüzdeki 12 ay karların aşağı yönlü hareket edeceğini varsayılması durumunda bile, yine de rekor düşük değerlemelere yakın seyrediyor” dedi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 08:18'de yüzde 1.8 arttı. Commerzbank bireysel bankacılık birimi karının nerdeyse iki katına çıkmasıyla birlikte yükseldi. Rolls-Royce Holdings Plc kar tahminlerini yakalaması ve kredi notunu korumak adına temettü azaltmasıyla yüzde 14 yükseliş kaydetti.

(11:55'te güncellendi)