Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya 4. çeyrekte yüzde 0.3 büyüyerek, beklentileri karşıladı. Yıllık GSYİH büyümesi yüzde 2.1 olarak gerçekleşti.

Almanya'da Ocak ayı TÜFE ise yüzde -0.8 oldu.

Almanya ekonomisi, geçen yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüdü.

Almanya Federal İstatistik Ofisi'nin (Destatis) bugün açıkladığı öncü verilere göre, Almanya'da mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015 yılının son çeyreğinde piyasa beklentileri doğrultusunda yüzde 0,3 yükseldi. 2015’in üçüncü çeyreğinde yüzde 0,3 olan büyüme verisi ise revize edilmedi.

Avrupa'nın en büyük ekonomisinde son çeyrekteki büyümede özellikle yurt içi talep etkili oldu. Kamu nihai tüketim harcamaları belirgin şekilde artarken hane halkı tüketim harcamaları yine bir miktar yükseldi. Bir başka olumlu gelişme de sermaye oluşumunda gözlendi. Dış ticaret ise büyümeye ithalat ve ihracatın bir önceki çeyreğe göre azalmasından dolayı aşağı yönlü etki yaptı.

Veriler ayrıca ülkede yıllık bazda mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH'nin yüzde 1,4 artış beklentisine rağmen yüzde 1,3 arttığını ortaya koydu.

Böylece, ülkede GSYH artışı çeyrek bazda beklentiler paralelinde, yıllık bazda ise beklentinin hafif altında performans gösterdi. Son çeyrekteki artış ikinci ve üçüncü çeyrekteki artışa oranla daha zayıf gerçekleşti.

Daha önce 2015 yılı için 14 Ocak’ta açıklanan mevsimsellik ve takvim etkisinden arındırılmış yüzde 1,4 ve arındırılmamış rakamlarla yüzde 1,7’lik büyüme verisi ise revize edilmedi.

Almanya'da son çeyreğe ilişkin GSYH'nin detaylı sonuçları ise 23 Şubat’ta açıklanacak.