Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Credit Suisse AG hisseleri, bir neslin gördüğü en düşük seviyeye gelirken, Deutsche Bank AG tahvillerini temerrüd riskine karşı sigortalamak için kullanılan bir yıllık kontratlar, finansal şirketlerdeki küresel çöküşün genişlemesiyle, rekor düzeye yükseldi.

Satış dalgasına neden olan unsurlara ilişkin teoriler, petrol fiyatlarındaki düşüş, Çin'de yavaşlayan ekonomi ve eksi faiz konusu etrafında toplanıyor. Varlık fiyatlarındaki düşüş nedeniyle, bazı fonlar da suçlananlar arasında bulunuyor. Sebep ne olursa olursun, finansal krizden sekiz yıl sonra en büyük bankaların bazılarının sağlığına ilişkin endişelerin yoğunlaşmasıyla birlikte, sonuç olarak Avrupa'nın hırpalanması görülen en kötü darbe oldu.

Milan'da Assicurazioni Generali SpA baş yatırım yetkilisi Nikhil Srinivasan, “Piyasa ciddi şekilde bankaları cezalandırıyor. 2016 zor bir yıl olacak ve kolay bir çıkış yolu göremiyorum. Bu durum bir süre devam edebilir” dedi.

Yatırımcılar, dünkü Societe Generale SA örneğinde görüldüğü gibi, zayıflık gösteren bankalardan çekiliyorlar. Societe Generale dün, bu yıl karlılık hedefini kaçırabileceğini açıklamasının ardından 2011 yılından bu yana en sert düşüşü kaydererek yüzde 13 değer kaybetmişti. Geçtiğimiz haftalarda Credit Suisse ve Deutsche Bank hayal kırıklığına uğratan dördüncü çeyrek kar açıklamalarıyla, hisse senedi ve borç senedi tutanların çekilmelerine neden olmuştu.