Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Reuters haberine göre, DoubleLine Capital kurucusu ve CEO'su Jeffrey Gundlach, yatırımcıların merkez bankalarına ulan inancının kaybolması nedeniyle altının onsunun 1,400 dolara ulaşmasının olası olduğunu söyledi.

Gundlach, "negatif faizlerin zararlı olduğu ve yardımcı olmayacağına dair belirtilerin sayısı o kadar çok arttı ki, merkez bankalarına güven sloganlarının bir şaka olduğu ortaya çıktı." dedi.

Fed Başkanı Janet Yellen, yasal ve diğer belirsizliklerin aşılması durumunda, ekonominin durumu kötüleşirse Fed'in negatif faize geçebileceğini söyledi. Avrupa ve Japonya'da Merkez Bankaları, bir zamanlar radikal bir fikir olarak görülen negatif faiz oranına geçerek can çekişen ekonomilerini canlandırmak istiyor.

Gundlach, negatif faiz oranının hisse senedi ve özellikle de banka ve finansal kurum hisse senetleriyle yüksek derecede doğru orantılı olduğunu söyledi. Gundlach, özellikle bu sektörlerdeki hisse senetlerinin negatif faiz oranının karlılığa olumsuz etki edeceğine ilişkin beklenti nedeniyle ciddi şekilde satış baskısı altında olduğunu söyledi.

Gundlach, Fed'in faiz tahmini tablosu hakkında, "İnsanları korkutan şey Fed'in faiz artırımı tahmin tablosunda 3 yılda 12 faiz artırımı öngörülüyor olması. Fed, bu beklentiyi ne zaman değiştirecek? Beklentiler hala olduğu gibi duruyor." dedi.

Gundlach, telefonla verdiği mülakatta," Piyasa, Fed'i küçük düşürecek. Fed'in faiz artırımı tahminini hala korurken, Yellen'in negatif faizden bahsetmesi garip. Bir karışıklık var." dedi.

Geçtiğimiz yıl, Gundlach, petrol fiyatlarındaki düşeceğini, çöp tahvillerin isimlerine layık olan durumu yaşayacağını ve Çin ekonomisindeki yavaşlamanın gelişmekte olan piyasalar üzerinde baskı oluşturacağını doğru bir şekilde tahmin etmişti. Gundlach, 2014'te de bir çok kişinin aksine ABD devlet tahvillerinin düşeceğini doğru tahmin etmişti.

Gundlach, "Fed'in bu ortamda faiz artırması düşünülemez." dedi ve ekledi, "Kısa pozisyonlarla kar edilebilir. Piyasa, Fed'in takip edebileceğinden çok daha hızlı hareket ediyor."