Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Çin menşeli dökme demir hariç, demir ve çelikten dikişsiz çekme boruların ithalatında geçici önlem yürürlüğe konuldu.

Ekonomi Bakanlığının, ithalatta haksız rekabetin önlenmesine ilişkin tebliğleri, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, yerli üreticiler tarafından yapılan başvuruda, Çin menşeli demir (dökme demir hariç) ve çelikten dikişsiz çekme boruların Türkiye'ye dampingli fiyatlarla ihraç edildiği ve bu durumun yerli üretim dalında zarara neden olduğu iddiasıyla söz konusu ülke menşeli ürün ithalatına karşı önlem alınması talep edildi ve soruşturmada geçici karar aşamasına gelindi.

Soruşturma sırasında dampingin, yerli üretim dalında zararın olduğuna yönelik ön belirlemeler yapıldığından, belirtilen eşyanın ithalatında teminat şeklinde geçici önlem yürürlüğe konuldu. Geçici önlemler, soruşturmayla ilgili kesin kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasına kadar, azami 6 ay süreyle yürürlükte kalacak.

Öte yandan, Çin menşeli, salon tipi sıcak ve soğuk hava cihazlarına yönelik yönelik dampinge karşı önlemin sona ermesi halinde damping ve zararın devam edeceği veya yeniden meydana geleceği iddiasıyla bir nihai gözden geçirme soruşturması açılması ve yürürlükteki önlemin yetersiz kaldığı, dampingli ithalatın devam ettiği yönünde başvuruda bulunuldu.

Soruşturma sonucunda, yürürlükteki önlemin ortadan kalkması durumunda dampingin ve zararın devam etmesinin veya yeniden meydana gelmesinin muhtemel olduğu ve mevcut önlemin yetersiz kaldığı tespit edildiğinden soruşturma konusu ürün için uygulanmakta olan dampinge karşı önlemin arttırılması kararlaştırıldı. Bu kapsamda Çin menşeli salon tipi sıcak ve soğuk hava cihazlarına yönelik CIF bedelin yüzde 56,5’si oranında dampinge karşı önlem uygulanmasına karar verildi.

 

AA