Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Garanti Bankası Proje ve Satın Alım Finansmanı Müdürü Simten Öztürk'e göre, Türkiye'de bankalara ödenen yılda 9 milyar dolar seviyesindeki mevcut uzun vadeli kredi taksitleri yeni projelerin finansmanı için tekrar kredi olarak verilebilir.

Garanti Bankası'nın hesaplamalarına göre, Türkiye'de 2015 itibariyle proje finansmanı taahütleri yaklaşık 35 milyar dolar seviyesinde bulunuyor. Bu meblanın yaklaşık 11 milyar doları refinansman ve köprü kredilerden oluşuyor, geri kalan miktarsa yeni projelere ilişkin krediler. Simge Öztürk, yaklaşık 4.5 milyar euronun (5.1 milyar dolar) üçüncü havalimanına ilişkin kredilerden oluştuğunu belirtti. EBRD ve IFC, Türkiye'deki alt yapı projelerinin finansmanında yer almak isteyen uluslararası kurumlar arasında yer alıyor.

Simge Öztürk, Garanti Bankası'nın 2016'da rüzgar ve güneş enerjisi dahil olmak üzere yenilenebilir enerji projelerine odaklanacağını ve petrol fiyatlarındaki volatilite ve yüksek kapasite nedeniyle doğalgaz ile enerji üretimi projeleri gibi büyük oranlı projelere katılmayı planlamadığını söyledi.