Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, 12 yıldan uzun bir sürenin en düşük seviyesinden yükselerek son 1 ayın en büyük haftalık kaybını geri aldı. Hisse senedi piyasalarındaki çöküş hafiflerken OPEC diğer üreticilerle birlikte hareket etme isteğini yineledi.

New York'ta işlem gören petrol vadelileri Mayıs 2003'ten bu yana en düşük seviyeyi görmesinin ardından yüzde 7.4 yükseldi. Stoxx 600 Endeksi Eylül 2013'ten bu yana en düşük kapanışından ralli yaptı. Fiyat hareketlerini ölçen CBOE Ham Petrol Volatilite Endeksi, Perşembe günü 7 yılın en yüksek seviyesine yükselmişti. Birleşik Arap Emirlikleri Petrol Bakanı Suhail Al Mazrouei'nin Sky News Arabia'da yer alan 10 Şubat'taki açıklamasına göre, üreticiler birlikte çalışmaya hazır, ancak satıcılar bütün taraflarca beraber hareket edilmedikçe kesintiye gitmeyecekler.

Petrol, ABD stoklarının rekor seviyeye ulaşmasına rağmen küresel arz fazlasının devam edeceği ve İran'a yönelik yaptırımların kalkmasıyla bu ülkenin petrol ihracatını artıracağına dair spekülasyonla ikinci hafta üst üste düşüş yaşamış olacak. Geçtiğimiz hafta OPEC üyesi ve Rusya'nın da dahil olduğu OPEC dışı 6 ülkenin olağanüstü toplantı yapmaya açık olduğuna dair Venezuela'nın yaptığı açıklamayla petrolün varil fiyatı 32 dolara doğru ralli yapmıştı. Ancak, bu yükselişin ardından gerçekleşen 6 seansta bir uzlaşmaya varılmasına duyulan kuşku nedeniyle petrol fiyatları yüzde 19 düştü.

Kopenhag'da Danske Bank kıdemli analisti Jens Pedersen, "Piyasa sürmekte olan OPEC'in arz kesintisi yapacağına dair görüşmelerden biraz destek alabilir. Ancak, piyasalar talep görünümü hakkında özellikle de ABD piyasasındaki talep hakkında giderek daha da endişeli hale geliyor.

TSİ 17:00 itibariyle WTI petrolünün varil fiyatı yüzde 4.85 yükselişle 27.48 dolardan işlem görüyor. Brent petrol'ün varil fiyatı da yüzde 5.16 yükselişle 31.61 dolara ulaştı.