Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Zhou, Cumartesi günü Caixin dergisinde yayınlanan mülakatında, Çin’in ödemeler dengesinin iyi durumda olduğunu, sermaye çıkışlarının normal ve döviz kurunun da Döviz sepetine kıyasla temel olarak durağan olduğunu söyledi. Zhou’nun söylemi, Merkez Bankası politikasına sözlü desteğin arttığını gösteriyor. Son aylarda bu tür ifadeler, PBOC araştırma departmanı baş ekonomisti ve vekillere bırakılmıştı.

Zhou, Çin’in sermaye kontrollerini sıkılaştıracağına ilişkin planlar hakkındaki spekülasyonu reddetti ve döviz rezervlerindeki kısa vadeli düşüşler hakkında kaygılanmaya gerek olmadığını söyledi. Zhou, Çin’in ödemelerini gerçekleştirmek ve istikrarı korumak için bolca rezervinin olduğunu söyledi.

University of California at San Diego’da Çin üzerine çalışmalar yapan Victor Shih, “Zhou, geçtiğimiz yıllarda Çin’in sermaye liberalleşmesi adına yaptığı bütün çalışmalarının boşa gitmemesi için çalışıyor. Zhou, renminbi’ye yatırımcı güveni aşılamak için oldukça yoğun çalışıyor. Çin hükümetinin uç önlemlere başvurmak zorunda kalmasını ve offshore renminbide geçtiğimiz yıllarda yaşanan bütün ilerlemenin boşa gitmesini istemiyor.” dedi.

Zhou bu açıklamaları, Çin’de bir haftadır süren yıl başı tatilinin ardından Pazartesi günü finansal piyasalar tekrar açılmadan önce yaptı. Çin’de döviz kurunun zayıflaması ve Çin hisse senedi piyasalarının düşmesi küresel piyasalarda kargaşaya neden olmuş ve dünya hisse senetlerinin en az iki senenin en düşük seviyesine yönelmesine yol açmıştı.