Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ay takvimine göre yıl başı nedeniyle kapalı olan Çin piyasaları bu süre zarfında küresel piyasalarda yaşanan kargaşanın dışında kalmıştı.

Wall Street Journal'da yer alan habere göre, Çin hisse senetleri halihazırda dünya çapında bu yıl en kötü performans gösterenler arasında yer alıyor. Şanghay Bileşik Endeksi yıl başından bu yana yüzde 21.9 düşerek 2763.49 seviyesine geriledi. Endeks Haziran’da gördüğü yüksek seviyeden bu yana yüzde 47 düşerek neredeyse yarı yarıya gerilemiş durumda bulunuyor.

Ancak, analistler hem Şanghay hem de Shenzhen Borsalarının, geçtiğimiz haftayı genel anlamda karamsar geçiren küresel piyasaları yakalamak adına, Pazartesi günü açılışında sert satışlarla karşılaşabileceğini söylüyor.

Japonya hisse senetleri geçtiğimiz hafta yüzde 11 düşerken, yen, Japonya Merkez Bankası’nın Japonya para birimini zayıf tutarak ihracatçıları desteklemek için tasarladığı negatif faiz hamlesine karşı koyarak yükseldi. Avrupa ve ABD piyasaları da yatırımcıların bankacılık sektörü hisse senetlerine olan güveninin kaybolmasıyla düştü. Avustralya hisse senetleri de Nisan’da görülen yüksek seviyeden bu yana yüzde 20 düşerek ayı piyasası bölgesine geriledi.

New York merkezli Emerging Global Advisors LLC’nin kurucularından ve eski CEO Richard Kang, “Bu hafta Çin’de çok yoğun bir psikolojik kötümserlik olacak. Küresel varlıklar yukarı veya aşağı yönde beraber hareket ediyor, piyasalar yoğun biçimde makro güdümlü hareket ediyor.” dedi.