Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa'da Borsalar 4 yıldan fazla sürenin en büyük 2 günlük artışını gerçekleştirirken petrol fiyatları yükseldi. Çin para birimi yuan Merkez Bankası Başkanı'nın ekonomiye güvendiğini açıklamasıyla ralli yaptı. Güvenli liman olarak görülen altın ve yen ise değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin fiyat istikrarının tehdit altında olması durumunda harekete geçeceklerini açıklamasıyla Stoxx Europe 600 endeksi Cuma günkü yükselişini sürdürdü. Endeks %3 artış kaydetti.

Petrol fiyatları ikinci günde de yükselirken altın ise Temmuz'dan beri en düşük seviyeye geriledi. ABD vadeli endeks kontratları yükseldi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yuan'ın yılın zirvesini test etmesiyle 2009'dan beri en hızlı artışı kaydetti. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi, 1 hafta süren yeni yıl tatilinin ardından işlemlerin yeniden başlaması ile birlikte düştü.

Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi geçen hafta, Fed'in tüm dünyadaki volatiliteye dikkat çekmesi ve parasal sıkılaştırmayı erteleyebileceğinin işaretini vermesinin ardından, Mayıs ayındaki zirvesinden başlattığı yüzde 20'ye kadar çıkan düşüşünü durdurdu. Çin Merkez Bankası (PBOC), Başkan Zhou Xiaochuan'ın yuanın sürekli değer kaybetmesi için bir dayanak olmadığını söyleyerek, uzun süren sessizliğini bozması ile birlikte, yuana ve ülke ekonomisine istikrarını sağlamaya yönelik çabalarını artırdı.

Borsalar

İtalya, İspanya ve Almanya borsaları en az %2 yükseldi. İtalyan ve Yunan bankaları ralliye öncülük etti. Geçen hafta rekor düşüş kaydeden Credit Suisse Group %2.7 yükseldi.

Düşen euro Avrupalı otomobil üreticilerinin Stoxx 600'de en iyi performans gösteren sektör olmasında etkili oldu. PSA Peugeot Citroen ve Valeo hisseleri en az %5.7 arttı. Son yaşanan düşüşe rağmen stratejistler büyük oranda Avrupa borsalarında yükseliş beklentisinde.

Kurlar

Yuan dolar karşısında %1.2 artışla 6.4962 oldu. Yen dolara karşı %1.2 düştü ve 114.60 oldu. Para birimi yine de bu ay %5.7 yükseldi. Bugün açıklanan veriye göre Japonya'da GSYH 4. çeyrekte %1.4 oldu.

Blomberg Dolar Spot Endeksi %0.5 yükseldi. Endeks bu yıl Fed'den faiz beklentilerinin azalmasıyla %0.6 düştü. Malezya ringit'i, Rus rublesi bugün en az %0.7 yükseldi. 

Fed vadeli işlem kontratlarına göre bu yıl faiz artırımı beklentisi %35 civarında. 2016 sonunda bu beklenti %90'dı.

Emtia

Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı %1.7 kadar düşmesinin ardından yükseldi.

Bakır ise Çin merkez bankası başkanının açıklamalarının ardından diğer metallerle birlikte ralli yaptı.

Gelişen ülke borsaları bir ayın en kötü haftalık kaybının ardından yükseldi. MSCI Gelişen Piyasa Endeksi %2 yükseldi. Türk Lirası dolar karşısında %0.7 değer kaybetti.

(19:45'te güncellendi)