Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, yatırımcıların Asya piyasalarında zayıflayan yuan ile tetiklenen satışların geride kaldığını düşünmeleri ile birlikte değer kazanırken, petrol yukarı yönde hareket etti.

Avrupa'da hisse senetleri, aralarında Credit Agricole SA ve Schneider Electric SE'nin de bulunduğu bazı şirketlerin beklenenden daha iyi kar açıklamalarının desteği ile yükseldi ve Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yükselerek, ABD hisse senetlerinin beş ayı aşkın sürenin en güçlü iki günlük yükselişini devam ettirebileceğini işaret etti. ABD Hazine tahvilleri ve Japon yeni, güvenli liman talebinin soğuması ile birlikte kazançlarını geri verdi. Asya hisse senetleri, Güney Kore wonu ile birlikte, Çin'in yuanın günlük referans kurunda altı haftanın en güçlü düşüşünü yapmasının ardından  değer kaybetti.

Londra'da Seven Investment Management kurucularından Justin Urquhart Stewart, "Bunun devam edecek bir yükselişin başlangıcı olduğunu söylemek isterdim, ancak henüz bunun için erken," dedi ve "Yükselişler son dönemde, şirket karlarının fena gelmemesi ve ekonomik verilerin oldukça destekleyici olmasına karşın, oldukça kırılgan ve kısa ömürlü" şeklinde görüş bildirdi.

Merkez bankasının bu yıl küresel piyasalara istikrar kazandırmaya yönelik çabaları, Japonya hisse senetlerinin, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) negatif faiz stratejisine geçeceğini duyurmasının ardından ilkin aşağı yönde hareket etmesi ile birlikte, başarı konusunda karışık işaretler verdi. Petrolün 2016 yılındaki volatil yolculuğu, enflasyon üzerindeki etkileri dikkate alındığında bu belirsizliğin daha da artmasına neden oldu. Fed'in yetkililerin piyasalardaki kargaşayı izlediklerini açıkladıkları son toplantısının tutanakları Çarşamba günü açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen, küresel piyasalardaki dalgalanmanın ABD para politikasındaki sıkılaştırmayı gecikitirebileceğinin işaretlerini daha önce vermişti.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 10:31'de yüzde 1.8 yukarıda seyrediyordu. S&P 500 endeks vadeli kontratları yüzde 0.6 tırmandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi, Japonya'da Topix Endeksi'ndeki yüzde 1.1'lik gerilemenin etkisi ile son üç günde ilk kez düştü. MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, iki günlük yükselişin ardından yüzde 0.1 geriledi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.1 yükseldi.

Yuan dolar karşısında yüzde 0.15 düşerek 6.5278 seviyesine geldi.

Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 2.8 yükselerek varil başına 29.87 dolara ulaştı.

Altın, üç günlük düşüşünü durdurdu ve yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,202.45 dolara çıktı.

Yen dolar karşısında, erken saatlerde yüzde 0.6 kadar yükseldikten sonra yüzde 0.1 düşerek 114.21 seviyes,ne çıktı.

(13:10'da güncellendi)