Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, ABD merkez bankası Fed'in, küresel piyasalardaki kargaşa ve zayıf büyümenin dünyanın en büyük ekonomisini olumsuz etkileyebleceği düşüncesiyle bu yıl faiz artırımını daha yavaş bir hızda gerçekleştirebileceği spekülasyonuna bağlı olarak kazancını korudu.

Spot altın, Çarşamba günkü seviyesi olan ons başına 1,208.50 dolardan bugün Singapur saati ile 10:49'da 1,208.76 dolara geldi. Metal dün yüzde 0.7 değer kazanmıştı. Altın 016 yılında yüzde 16değer kazandı ve geçen hafta bu yılın en yüksek seviyesine çıktıç

Altın bu yıl, Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentilerin zayıflaması ile birlikte artan güvenli liman alımlarının etkisiyle, emtia grubunun en iyi performans gösteren üyesi oldu. Fed'in dün açıklanan Ocak toplantısının tutanakları, politika yapıcıların ekonomi üzerinde olası yüksler konusunda endişe duyduğunu gösterdi. Bunun dışında, St. Louis Fed Başkanı James Bullard, yatırımcıların enflasyona ilişkin beklentilerini düşürmelerine neden olan piyasa kargaşasının, faiz artırımlarının ertelenmesi için Fed'e neden sağladığını söyledi.

Sydney'de Fat Prophets kaynak analisti David Lennox, "Fed eğer faizi piyasanın beklediğinden daha yavaş artıracaksa, dolar aşağı yönde hareket eder," dedi ve "Bu durum altın fiyatlarını destekleyecektir" şeklinde görüş bildirdi.

Faizin düşük kalacağına ilişkin beklentiler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini artırıyor.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü yüzde 0.4 artarak 1,610.1 ton ile Mayıs ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar bu yıl yüzde 10 genişledi.

Spot gümüş yüzde 0.1 yükselirken, platin yüzde 0.1 ve palladyum yüzde 0.3 prim yaptı.