Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:40'ta güncllendi)

Çin para birimi yuanın hareketleri halen finans piyasalarında sarsıntı yaratma potansiyeli taşıyor.

Avrupa hisse senetleri, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) yuanın günlük referans kurunda altı haftanın en büyük düşüşünü gerçekleştirmesinin ardından değer kaybetti.

BHP Billiton Ltd., temettüsünde beklenenden dha büyük kesinti yapmasının ardından emtia üretilerindeki düşüşlere öncülük etti. Sanayi metalleri, çinkonun Pazartesi günü boğa piyasasına girmesinin ardından tekrar düşmesi ile birlikte değer kaybetti. Güvenli liman niteliğindeki varlıklara talebin artması ile birlikte, yen değer kazanırken, altın yukarı yönde hareket etti.

Güvenli liman varlıklarına yönelik alımlardaki artış, Çin'in halen, emtia grubunde ve hisse senetlerinde geçen hafta yükselişe yol açan piyasalardaki göreceli sakinliği bozma potansiyeli taşıdığını gösteriyor. PBOC'un bugün referans kurdaki indirimi bazı analistlerin beklediğinden daha fazlaydı ocak ayında finans piyasalarında sarsıntı yaratan ve küresel kur savaşı endişelerini artıran bir dizi indirimden bu yana en büyük kesintiyi işaret ediyordu.

Bonn, Almanya'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Çin hakkındaki tedirginlik halen deva ediyor ve petrol fiyatları istikrara kavuşmadı," dedi ve "Küresel büyümeye ve küresel büyümenin bir yansıması olarak petrole ilişkin tedirginlik ortadan kalkana kadar, önümüzdeki haftalarda ya da aylarda volatil seyir devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Asya'nın en büyük ekonomisi Çin için bu ayın ilk göstergeleri, özel sektör imalat ve hizmet endekslerinin yeni düşük seviyelere indiğini işaret ederken, iş dünyası güveninin gerilediğini gösterdi. Çin'deki yavaşlama ve emtia fiyatlarındaki düşüşler, BHP Billiton Ltd.'nin temettüsünde beklenenden daha fazla kesintiye gitmesi ve son 15 yılda ilk kez temettü ödemesini düşürmesinin ardından, Salı günü tekrar odak noktası haline geldi. İngiltere'de AB üyeliğine ilişkin düzenlenecek referandum, tüm Avrupa'da Döviz piyasası risklerini artırıyor. Avrupa'da eurodaki kayıpları koruma amaçlı opsiyonların maliyeti yükseldi.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:45'te yüzde 0.3 geriledi. Endeks gün içinde düşüşünü yüzde 1.1'e kadar genişletmişti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları yüzde 0.2 geriledi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düştü.

Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.6 geriledi.

Altın yüzde 0.9 yükselerek ons başına 1,219.03 doalra ulaştı ve emtiadaki yükselişe öncülük etti.

Yen dolar karşısında yüzde 0.8 değer kazanarak 111.96'ya ulaştı.

(14:40'ta güncllendi)