Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:35'te güncellendi)

Hisse senetleri, petrol ve sanayi metalleri, G-20 ülkelerinin maliye bakanlarının teşvik çabalarını görüşmeleri ile birlikte, Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) parasal genişleme için kapasitesinin bulunduğunu açıklamasının desteği ile değer kazandı.

Avrupa'da hisse senetleri, yükselişini ikinci haftaya taşırken, Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, yıl başındaki seviyeşerne çıkan ABD hisse senetlerinin kazançlarını genişleteceğini işaret ediyor. Sanayi metalleri yükseldi, Brent petrolü tırmandı ve kredi piyasaları güçlendi. Rus rublesi gelişen piyasa paralarındaki yükselişe öncülük etti. Royal Bank of Scotland Group Plc, hissedarlara ödeme yapılmaya yeniden başlanmasının daha önce planlanandan daha uzun süre alacağını kaydetmesinin ardından sert düştü.

Piyasalarda dikkatler, Şanghay'da yapılacak olan G-20 ülkeleri maliye bakanları ve merkez bankası başkanları toplantısına çevrildi. PBOC Başkanı Zhou Xiaochuan, toplantılar başlamadan önce yaptığı açıklamada, olası risklere karşı halen ellerinde para politikası araçları bulunduğunu ve yuanın değer kaybetmesi için bir nedenin olmadığını söyledi. ABD Hazine Bakanı Jacob Lew, bu hafta yaptığı açıklamada, piyasalardaki sert hareketlere karşın, G-20 toplantısından "acil tepki" beklenmemesi gerektiğini söyledi. Küresel hisse senetleri, petrol fiyatlarının Şubat ayının başında 13 yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından başlattığı yükselişini devam ettirmesi ile birlikte çıkışını ikinci haftaya taşımaya hazırlanıyor.

Cenevre'de Mirabaud'un kıdemli hisse senedi satış traderı John Plassard, "Bugün açıklancak olan ve ABD'de ekonomşk yavaşlamaya ilişkin endişeler için henüz erken olduğunu göstermesi beklenen büyüme verisi öncesi, piyasalarda G-20 toplantısına ilişkin bir miktar iyimserlik var," dedi.

Şanghay'da Huaxi Securities Co. analisti Wei Wei, "Çin Merkez Bankası Başkanı'nın yorumları piyasa endişelerini biraz azalttı ve genel likidite koşulları halen rahatlamaya devam edecek," dedi ve "Yatırımcı güveni krılgan görünüyor. Bu yüzden piyasa muhtemelen yakın zamanda istikrar kazanmayacak. Volatil seanslar göreceğiz" şeklinde görüş bildirdi.

Japonya'da çekirdek enflasyon Ocak ayında, düşük enerji fiyatlarının enflasyonu yükseltme çabalarını etkisiz kılması ile birlikte sıfır seviyesinde çıktıç Çin'de birinci el konut fiyatları, hükümetin izlediği kentlerin yarısından fazlasında, gayrımenkule getirilen kısıtlamaların gevşetilmesinin etkisi ile yükseldi.

Stoxx Europe 600 Endeksi New York saati ile 06:06'da yüzde 1.6 yukarıda seyrediyordu.

(13:35'te güncellendi)