Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Altın, küresel hisse sentelerindeki yükseliş ve bunun sonucu güvenli liman niteliğindeki varlıklara yönelik talebin düşmesinin arından kayıplarını ikinci güne taşıdı.

Spot altın yüzde 0.4 düşerek, Singapur saati ile 10:42'de ons başına 1,226.89 dolara geriledi. Metal Salı günü yüzde 0.5 gerilemişti. Altın, Şubat ayında yüzde 11 ile Ocak 2012'den bu yana en hızlı aylık kazancını gerçekleştirmesinin ardından geri çekiliyor.

Altın bu yıl, küresel ekonomideki yavaşlamaya ilişkin işaretler ve hisse senedi piyasalrındaki sert düşüşlere bağlı olarak güçlü yükselişler gösterdi, ancak ABD'de Salı günü açıklanan imalat sektörü verisinin beklenenden iyi çıkması ABD hisse senetlerine alım getirdi ve Asya hisse senetleri bugün kazançlarını genişletti. National Australia Bank Ltd. ekonomisti Vyanne Lai, küresel finans piyasalarına, bu yılın başlarına göre, bir miktar istikrar geldiğini söyledi.

Lai, "Ülkede ekonomik aktivitenin halen yolunda olduğunu işaret eden göreceli sakin ABD PMI verisi, yatırımcı ve piyasa güveninin artmasına yardımcı oldu. Bu durum, altına yönelik güvenli liman alımlarını azalttı," dedi ve "Genel bakıldığında, piyasada volatilite yüksek ve bu durum, altın fiyatlarının kısa vadede biraz dalgalı seyredebileceğini işaret ediyor" şeklinde görüş bildirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki E(TF) altın varlıkları, Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, 14 gün art arda artarak Eylül 2014'ten bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Varlıklar Salı günü itibariyle 10.8 ton artarak 1,712.8 tona ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.3 düşüşle ons başına 14.78 dolara gerilerken, platin yüzde 0.3 kayıpla ons başına 935.98 dolara indi. Palladyum, Salı günü yüzde 4.3 ile 4 Aralık'tan bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdikten sonra yüzde 0.3 gerileyerek ons başına 514.10 dolara düştü.