Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:50'de güncellendi)

Tüm dünyada finans piyasalarında tomurcuklar açmaya başladı.

Avrupa hisse senetleri, dünyanın en büyük ekonomilerinin yavaşlamakta olduğuna ilişkin endişelerin hafiflemesi ile birlikte, yükselişini beşinci güne taşırken, gelişen piyasa hisseleri iki ayın zirvesine çıktı. Bakır Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve şirket tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) düşüşünü beşinci güne yaydı. Ancak son üç günde ilk kez düşen ham petrol iyimserliğin biraz azalmasına neden oldu ve ABD endeks vadeli kontratlarını aşağıya çekti.

Piyasalar yönünü, merkez bankalarının teşvikleri artırabileceği beklentileri ve piyasalarda yılın ilk iki ayında hakim olan kötümserliğin biraz abartılı olduğu düşüncesi ile buluyor. ABD'de Salı günü açıklanan Şubat ayı imalat sanayi göstergesi tahminlerden daha az daraldı ve verilerin tahminleri aştığını ya da tahminlerin gerisinde kaldığını gösteren Citigroup Inc.'nin ABD Ekonomik Sürpriz Endeksi Kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Çin'de, bir defalığına yuan devalüasyonu olasılığının ortadan kaldırılması ve sermaye piyasaları regülatörü başkanının değiştirilmesi gibi hareketler de güvenin bir miktar artmasına yardımcı oldu.

Sydney'de AMP Capital Investors Ltd. dinamik piyasalar müdürü Nader Naeimi, "Paniğin büyük kısmı geride kaldı," dedi ve "İnsanlar, merkez bankalarının elinde kalan cephaneyi küçümsüyor. ABD büyümesi düşük ancak istikrarlı" şeklinde görüş bildirdi.

Küresel hisse senetlerinin göstergesi MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, Salı günü yüzde 1.8 sıçradıktan sonra, New York saati ile 07:08'de yüzde 0.6 yukarıda seyrediyordu. Endeks, petrol fiyatlarının 10 yılı aşkın sürenin en düşük seviyesinden toparlanmasının da yardımıyla, Şubat ayı ortasında gördüğü 2.5 yılın en düşük seviyesinden yaklaşık yüzde 8 toparlandı. Endeks bu yıl hale yüzde 4 aşağıda.

Stoox Europe 600 Endeksi, bankaların öncülüğünde yüzde 0.2 tırmandı.

(14:50'de güncellendi)