Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Deutsche Bank'ın Londra merkezli stratejisti Gautam Kalani dün gönderdiği e-mail notunda, AMB toplantısı öncesinde EUR/TRY'de 3.12 hedefle kısa pozisyon alınmasını önerdi.

Notta kısaca, Türkiye'nin iç ve gelişmekte olan piyasa Döviz piyasalarıyla ilgili temel dış endişeleri henüz çözülmemiş olsa da, "mevcut (muhtemelen geçici) olumlu risk ortamından faydalanmak istiyoruz." denildi.

Deutsche Bank notunda, TL'nin, Türkiye-Suriye sınırındaki gelişmeler nedeniyle ve geçtiğimiz hafta Güney Afrika randında yaşanan zayıflığın TL'ye de sıçramasına bağlı olarak diğer yüksek betalı benzer para birimlerine göre geride kaldığının altı çizildi.

Deutsche, Türkiye'nin ödemeler dengesinde kademeli iyileşme görüldüğünü, mali durumun kontrol altında olduğunu ve enflasyonun dengelendiğine dair bulgular olduğunu belirtti.

Deutsche, kırmızı ette uygulanan tavan fiyat uygulaması nedeniyle Şubat enflasyonunda "pozitif sürpriz" potansiyeli gördüğünü yazdı.

Türkiye son bir yılda makroekonomik korunmasızlık göstergeleri açısından kayda değer bir biçimde iyileşme gösterdi. Bu iyileşmede büyümenin güçlenmesi, mali denge, yüksek reel faiz oranları ve döviz cinsinden değerlemelerin daha cazip hale gelmesi etkili oldu.

Emtia ithalatçısı konumu ve Çin ile direkt ticaret bağlarının kısıtlı olması nedeniyle TL'nin renminbiye olan duyarlılığı gelişmekte olan piyasalar içerisinde en düşük seviyede bulunuyor.