Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Nijerya Petrol bakanı, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) önde gelen üyelerinin, üretimin dondurulmasına ilişkin anlaşmaya yönelik görüşmeleri yeniden başlatmak için, 20 Mart'ta Rusya'da diğer petrol üreticileri ile bir araya geleceğini açıkladı.

Nijerya'nın Petrol Kaynaklarından Sorumlu Devlet Bakanı Emmanuel Ibe Kachikwu, Perşembe günü ülkesinin başkenti Abuja'da yaptığı açıklamada, toplantı gerçekleştirildiğizman, "dramatik fiyat hareketi"olacağını söyledi. Suudi Arabistan, Rusya, Katar ve Venezuela, 16 Şubat'ta Doha'da, aşırı arz durumu ile mücadele etmek için, diğer üreticilerin de katılması durumunda, üretimi dondurma yönünde anlaşmaya varmıştı.

Kachikwu, "Hem Suudiler hem Ruslar, herkes tekrar masaya dönüyor," dedi ve üreticilerin genel olaarak ham petrol fiyatlarının varil başına 50 dolar seviyesine toparlanmasını istediğini sözlerine ekledi.

Enerji Bakanlığı'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, Rusya görüşmelerde yer alacağını teyit ederken, toplantının zaman ve tarihinin halen tartışılmakta olduğu kaydedildi.

Petrol, Doha anlaşmasının, OPEC ve Rusya arasındaki işbirliğinin en azından mevcut arz fazlasının daha da kötüleşmesini önleyeceği spekülasyonu ile birlikte, Perşembe günü New York'ta varil başına 35.32 dolar ile sekiz haftanın en yüksek seviyesinden işlem gördü. Ancak analistler, uluslararası yaptırımların kaldırılmasının ardından üretimini artırma niyetinde olan İran'ın anlaşmayı "komik" olarak nitelemesinin ardından, üretimim dondurulmasına ilişkin bu anlaşmanın fazla etkili olmayacağını düşünüyorlar.

Kachikwu, İran'ın bu tolantılara katılımna ilişkin bir bilgi vermedi.