Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, yatırımcıların dikkatlerini istihdamdaki artışa karşın ücret büyümesinin negatif çıkması ve buna bağlı olarak, para politikasının gidişatına ilişkin belirsizliğin artmasına çevirmeleri ile birlikte, dalgalı seyrederken, dolar ve ABD Hazine tahvilleri değer kaybetti. Gelişen piyasa hisse senetleri Ekim ayından bu yana en hızlı haftalık artışını daha da genişletti.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), sekiz haftanın en yüksek seviyesi yakınında, kayıp ve kazanç bölgeleri arasında dalgalandı ve yükselişini üçüncü haftaya taşımaya yöneldi. Dolar, ABD'de ücretlerin düşmesine bağlı olarak, değer kaybederken, 10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin faizi son bir ayın en yüksek seviyesine çıktı. Gelişen piyasa paralarını içeren endeks bu yılki kayıplarını geri alırken, Brezilya reali, eski Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva'nın polis tarafından göz altına alınması ve hükümette değişiklik ihtimalinin artmasının ardından sıçrama yaptı.

ABD'de istihdam raporu, ABD ekonominin güçlenmeye devam ettiğini gösteren bir dizi veriye ilave oluşturdu, ancak Fed'i Mart ayındaki toplantıda faiz artırmaya yöneltecek denli güçlü değildi. Küresel hisse senetleri, 11 Şubat'ta 2.5 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra, ABD verilerindeki iyileşme ve Çin'deki teşvikten dolayı, bu yılın kayıplarının yarıdan fazlasını geri aldı. Çin, Cumartesi günü başlayacak Ulusal Halk Kontgresi yıllık toplantısında, büyümeyi desteklemeye yönelik planlarını açıklayabilir.

Downers Grove, Illinois'de Invesco PowerShares kıdemli hisse senedi ürün stratejisti Nick Kalivas, "Veri açıklanmasına yakın bu denli yükselmeseydik, tepki daha yukarı yönlü olabilirdi," dedi ve Bunlar piyasa için yapıcı veriler ve ilerideki büyüme için yatırımcılara bir miktar güven veriyor" şeklinde göüş belirtti.

ABD'de Şubat ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 195,000 artması beklenen tarım dışı istihdamın 242,000 arttı. İşsizlik oranı, aynı dönemde, istihdamdaki güçlü artışa karşın işgücüne katılımın artması ve bunların iş bulmasından dolayı yüzde 4.9'da kaldı. Ortalama saatlik kazançlar geriledi ve bir yılı aşkın süredir ilk kez düşüş gösterdi. 

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 09:31'de yüzde 0.1 yükseldi.

(17:20'de güncellendi)