Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri raporunda Şubat'ta enflasyonda yaşanan düşüşün işlenmemiş gıda ve enerjiden kaynaklandığını belirtti.

Raporda özet olarak şu ifadelere yer verildi: "Şubat ayında tüketici fiyatları yüzde 0,02 oranında düşüş kaydetmiş ve yıllık enflasyon 0,80 puan azalarak yüzde 8,78 olmuştur. Enflasyondaki düşüş işlenmemiş gıda ve enerji fiyatlarından kaynaklanmıştır. Bu dönemde, döviz kurunun gecikmeli etkileri azalmaya devam etmiştir. Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonu bir miktar yükselmiş, ana eğilimleri ise sınırlı miktarda iyileşmeye devam etmiştir."

Üretici fiyatlarındaki gelişmelere de yer verilen raporda, "Bu dönemde ara malı imalatı fiyatlarındaki olumlu seyirde demir-çelik ürün fiyatlarındaki düşüş etkili olmuştur. Sermaye malı imalatında metal yapı ürünlerindeki fiyat düşüşü öne çıkmıştır. Dayanıksız tüketim malları aylık fiyat artışının sınırlı kalmasında (yüzde 0,25) ise işlenmiş meyve ve sebze ürünlerine bağlı olarak gıda imalatı fiyatları belirleyici olmuştur. Sonuç olarak Şubat ayında, tüketici fiyatları üzerinde üretici fiyatları kaynaklı maliyet yönlü baskılar hafiflemiştir." ifadeleri yer aldı.