Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Şişecam Topluluğu’nun 2015 yılında konsolide net satışları 7,4 milyar lirayı aşarken, net karı ise 805 milyon lira seviyesine ulaştı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Şişecam Topluluğu geçen yıl yaklaşık 7,4 milyar lira satış geliri elde etti. Topluluğun 2015 yılında yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşlarında toplam 4,2 milyon ton cam, 2,2 milyon ton soda ve 3,6 milyon ton endüstriyel ham madde üretimi gerçekleştirildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şişecam Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Kırman, geçen yıl sonu itibarıyla konsolide net satışlarının 7,4 milyar lirayı aştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Konsolide satışlar içindeki Türkiye’den yapılan ihracat ile yurt dışı üretimden satışların toplamını ifade eden uluslararası satışların payı ise yüzde 51 oldu. Geçtiğimiz yıl kademeli olarak devreye alınan üretim tesislerinde yükselen kapasite kullanım oranlarının da olumlu etkisiyle 2015 yılı sonunda konsolide EBITDA hacmimiz 1,7 milyar lira seviyesini aştı. 2015 yılının büyük bir kısmında hem Türkiye'de hem de yakın coğrafyalarda yaşanan siyasi ve ekonomik belirsizliklerin önemli ölçüde etken olduğu bir dönemde, özellikle sürdürmekte olduğumuz üretim noktalarımızın coğrafi dağılımını optimize etme, maliyetlerimizi etkin bir şekilde yönetme ve sürdürülebilir operasyonel mükemmellik odaklı çalışmalarımız üzerinde yoğunlaşılmış, bu anlamda dünya ve faaliyet coğrafyasındaki olumsuzlukların etkisinin en aza indirilmesi hedeflenmiştir."

Kırman, yakın coğrafyadaki siyasi belirsizliklerin, hem Türkiye hem de faaliyette bulundukları coğrafyalardaki ekonomik belirsizliklerin devam etme ihtimalinin bulunduğu düşünüldüğünde bu yaklaşımlarının gelecek dönemlerde de faaliyetlerinin ana odaklarından olmaya devam edeceğini aktardı.

Topluluk olarak geçen yıl 1,1 milyar liralık yatırım harcaması gerçekleştirdiklerini ve yaklaşık 1,3 milyar dolar seviyesinde de uluslararası satış yaptıklarını anlatan Kırman, şunları ifade etti:

"Mali yapımızı Topluluğun istikrarlı büyüme çizgisindeki devamlılığı koruyacak, önümüzdeki yıllarda büyümemizi destekleyecek şekilde daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz. Üretim noktalarımızın optimizasyonuna yönelik çalışmalarımızın hızını artırarak sürdürürken, maliyetlerimizi de başta artan otomasyon kullanımı olmak üzere tüm etkin yöntemleri kullanarak optimize etmeye devam edeceğiz. Sürdürülebilir karlı büyüme ve operasyonel mükemmellik hedeflerimiz doğrultusunda izlenecek politikalara ilişkin değerlendirmeleri, küresel ekonominin ve faaliyette bulunduğumuz coğrafyaların içinde bulunduğu koşulları da dikkate alarak sürekli yapıyoruz."

AA