Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Eski Döviz traderı ve şimdi Bloomberg'de köşe yazıları yoluyla değerlendirmelerde bulunan Mark Cudmore, vadeli, piyasalar fiyatlamasının, Fed'în Haziran ayında faiz artırımı olasılığını yüzde 35 olarak gördüğünü, ancak bugün açıklanacak olan istihdam verilerinin hayalkırıklığı yaratmaması durumunda, bu olsılığın önümüzdeki iki hafta içinde kolaylıkla iki katına çıkabileceğini kaydetti.

Cudmore, piyasadaki dalgalanmalara karşın, Fed'in yasal hedeflerinin maksimum istihdam, istikrarlı fiyatlar ve ılımlı orta vadeli faiz olduğuna dikkat çekti.

Cudmore, "Bu nedenle, Fed, görevinin istihdam kısmından dolayı hedef tahtasında. Denklemin diğer kısmı fiyat istikrarı. Kritik biçimde, bu, politikayı gerçekleştirmek için enflasyona öncelik verilmesinin, ılımlı uzun vadeli faiz arayışında, eğrinin gerisinde kalmaması gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Cudmore'a göre, trendi tahmin etmeye yöneklik bu baskı ve bununla birlikte, para politikasının enflasyonu yalnızca kayda değer bir gecikmeyle etkilemesi, bu ikisinin (istihdam ve fiyat istikrarı) uyumlu olamayacağı anlamına geliyor.

Cudmore, analizinde, "Analist beklentileri ile birlikte Bloomberg'de açıklanan ABD enflasyonuna ilişkin son 16 verinin tümü, evet tümü, beklentileri aştı. Bu oldukça etkileyici bir trend. Manşet enflasyon, çekirdek enflasyon, üretici enflasyonu; hangsini isterseniz. Tüm bu veriler yukarı yönde sürpriz yaptı" dedi.

Zayıf iletişim algısı ile birlikte kredibilitesinde geçen yıl kayda değer erime olan Fed, Cudmore'a göre, fiyatlanmayan bir faiz artışını yaparak piyasayı şaşırtmaya cesaret edemecek ve bu yüzden, 16 Mart'taki toplantıda faiz artırımı ihtimali düşük.

Cudmore, "Ancak bu, Başkan Janet Yellen için piyasa fiyatlamasını ayarlamak ve ikinci çeyrekte faiz artırımının yolunu açmak için mükemmel bir fırsat olacak. Şimdi, faiz artırımının yolundan çıkması için, sorumluluk veri üzerinde" şeklinde görüş bildirdi.