Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Anadolu Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Kamelya İşler Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede "Fed'in tüm amacını besleyen bir veri söz konusu..Saatlik ücretler olarak Fed'in faiz artırımını erteleyeceği bir sebep yaratmış oldu ancak istihdam rakamına bakarsak genel ABD verilerinin olumlu seyrinin devam ettiği imajını destekleyen bir veriyle karşı karşıyayız" yorumunu yaptı.

İşler ayrıca "Fed'in kararını şu anda etkileyecek boyutta olmayan bir veriyi geride bıraktık diyebiliriz." ifadesini kullandı. 

"İdeal senaryolardan biriyle karşı karşıyayız"

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan da Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede Fed'in hızlı şekilde faiz artırmasını gerektirecek baskı olmadığı için ideal senaryolardan biriyle karşı karşıya olunduğunu söyledi.

Manukyan "Veri, bir yandan ABD ekonomisinin işlediğini öbür yandan da ücret baskısının geldiğimiz seviyelerde daha fazla olması gerekirken kendini yeterince göstermediğini işaret ediyor.

Piyasa açısından baktığımızda hem ekonomiyi mutlu edecek bir veri diyebiliriz hem de Fed'in çok hızlı şekilde faiz artırmasını gerektirecek bir baskı olmadığı için ideal senaryolardan biriyle karşı karşıyayız. Ancak burada sağlıksız bir durum da var" yorumu yaptı.

Manukyan "Bu veri çok iyi de, kötü de gelse Fed martta davranış tarzını değiştirmeyecekti. Bu veri biraz daha nötr, hemen nisan ayında faiz artırırım tarzında açıklama yapmayacak olan bir Fed'le karşı karşıya olacağımızı düşündürüyor"  dedi.

"Fed bekle - gör stratejisine devam edebilir"

Gedik Yatırım Kaldıraçlı İşlemler Müdürü Murat Eri saatlik ücret verisinin olumsuz geldiğini hatırlatarak Fed'in bekle gör stratejisine şimdilik devam edeceğini ve Eylül'e kadar faiz artışını pas geçebileceğini söyledi.

Eri, "Bu ücretler tarafında yükselişler devam ederse Fed'in 2. çeyrekte faiz artırmasa bile eylül ayına doğru faiz artırma ihtimali artacaktır. İşgücüne katılım oranında artış enflasyon üzerindeki baskıyı hafifletebilir bu nedenle ben Fed'in bekle gör stratejisine şimdilik devam edeceğini ve en azından Eylül'e kadar pas geçmesini bekliyorum" şeklinde konuştu.

"Tarım-dışı istihdam artışı güçlü, ücret artışı zayıf"

HSBC Portföy'den e-mail yoluyla yapılan açıklamada ise verinin piyasada faiz artışının zamanlamasına dair görüşleri önemli oranda değiştirmeyebileceği belirtildi.

Açıklamada "Tarım-dışı istihdam artışı dolar pozitif görülürken ücret enflasyonunda düşüş verinin dolar-negatif tarafı. Bu nedenle ilk tepki sonrası verinin piyasada Fed faiz artışı zamanlamasına dair görüşleri önemli oranda değiştirmeyebileceği görüşündeyiz" ifadelerine yer verildi.

ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 195 bin artış beklentisine karşılık 242 bin arttı, ancak Fed'in de yakından izlediği ortalama saatlik ücretler artış beklentisine karşılık %0.1 düştü.