Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin, bu yıl için daha zayıf bir büyüme hedefi belirlerken, daha gevşek bir maliye politikası açıkladı ve sıkıntılı durumdaki kamuya ait şirketleirn yeniden yapılandırılmasını hızlandırma taahhüdünde bulundu.

Çin Başbakanı Li Keqiang, bu yıl için ekonomik büyüme hedefini yüzde 7 civarından yüzde 6.5 - yüzde 7 aralığına düşürdü ve 1995'ten bu yana ilk kez büyüme hedefi aralık şeklinde açıklandı. Hükümet, öte yandan, küresel büyümeye ilişkin belirsizliklere dikkat çekerek, dış ticaret hedefini kaldırdı. Li'nin Çin Ulusal Kongresi'nin yıllık toplantısında sunduğu bir çalışma raporunda ekonomik plana ilişkin detaylar verildi.

Plan, hükümetin büyümeyi sürdürmede ve şimdilerde gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 250'sine yükselmiş bocu azaltmadaki kararlılığını yansıtıyor. Rapor ayrıca, zayıf küresel büyümeden dolayı ekonomi üzerindeki aşağı yönlü baskıya da dikkat çekti.

Hong Kong'da bağımsız Çin analisti ve eski Bank of China International USA başkanı Andrew Collier, "Parasal teşvik, yüksek açık ve kamu sektörünün yeniden yapılandırılmasından oluşan paket, sürpriz bir şekilde, Çin'in yavaşlamasına yönelik uyumlu ve tutarlı bir tepki," dedi ve "Sorun şu ki; çatlaklardan sızmakta olan, sahne arkasında, bankaların çok fazla kötü kredilerinin olması" şeklinde görüş bildirdi.