Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar, bu yılın ilk altı haftasını ekonomnin resesyona girebileceği endişeleri ile geçirdi. Şimdi ise, ABD hisse senetlerinin 2014'ten bu yana en güçlü üç haftalık seyrinin rahatlığını yaşıyorlar.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) geçen hafta yüzde 3.7 yükseldi ve son üç haftanın yükselişini yüzde 7.3'e genişletti. ABD'de istihdamdaki güçlü artış, dünyanın en büyük ekonomisine ilişkin güveni artırırken, petrol fiyatlarının 12 yılın en düşük seviyesinden sıçrama yapması deflasyon endişelerini azalttı ve Çin'deki son adımlar, bu ülkenin küresel ekonomide sarsıntı yaratan volatiliteyi azaltacağına ilişkin iyimserliği güçlendirdi.

Seattle'da Davidson Investment Advisors baş yatırım yetkilisi Ed Crotty, "Resesyon korkularından, 'hey, resesyona girmiyoruz'a doğru bir hareket sonrası güçlü hareketler gördük,"dedi ve "Bu istihdam raporu, ekonominin dağılmadığına ilişkin gelişmelerin bir devamı niteliğindeydi" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi, Cuma günü, ücretlerdeki düşüşü fazla ciddiye almaksızın dikkatlerini istihdamdaki güçlü artışa çevirmeleri ile birlikte, yükselişini dördüncü güne taşıdı ve Ekim ayından bu yana en uzun günlük yükseliş serisini gerçekleştirdi. İstihdamın beklenenden fazla artması ABD ekonomisine olan güveni tazeledi. Emtia hisseleri ve enerji grubu yükselişlere öncülük etti. Bankalar da ralliye desteklerini sürdürdü.

S&P 500 Endeksi haftanın son gününde yüzde 0.3 yükselerek 1,999.99 puandan kapandı. Gösterge endeks 2016 yılında ilk kez 100 günlük ortalamasının üzerinde günü tamamladı ve 5 Ocak'tan bu yana en yüksekseviyesine çıktı. Dow Jones Endeksi 62.87 puan ya da yüzde 0.4 yükselerek 17,006.77 puandan kapandı ve son sekiz haftada ilk kez 17,000 üzerinden günü tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.2 tırmandı.

ABD'de Şubat ayında, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 195,000 artması beklenen tarım dışı istihdamın 242,000 arttı. Bu veri Ocak ayında 172,000 artmıştı. İşsizlik oranı, aynı dönemde, istihdamdaki güçlü artışa karşın işgücüne katılımın artması ve bunların iş bulmasından dolayı yüzde 4.9'da kaldı ve beklenen paralel gerçekleşti. Ortalama saatlik kazançlar ise aylık bazda yüzde 0.1 geriledi ve bir yılı aşkın süredir ilk kez düşüş gösterdi. 

Downers Grove, Illinois'de Invesco PowerShares kıdemli hisse senedi ürün stratejisti Nick Kalivas, "Veri açıklanmasına yakın bu denli yükselmeseydik, tepki daha yukarı yönlü olabilirdi," dedi ve Bunlar piyasa için yapıcı veriler ve ilerideki büyüme için yatırımcılara bir miktar güven veriyor" değerlendirmesinde bulundu.