Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakan Yardımcısı Cengiz Yavilioğlu, İtalya ile ortak yürütülen proje ile halkın etkin şekilde bütçe sürecine dahil edilmesini sağlayacak ve halka hitap eden bilgilerin yer alacağı Avrupa standartlarında bir "vatandaş bütçesi" anlayışını getireceklerini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye-İtalya ortaklığıyla gerçekleştirilen "Genel Yönetim Mali İstatistiklerinin Sunumuna ve Kullanımına İlişkin Kapasitenin Geliştirilmesi" konulu Avrupa Birliği (AB) eşleştirme projesinin açılış toplantısı, Sayıştay’ın Gölbaşı tesislerinde gerçekleştirildi.

Toplantıya Yavilioğlu'nun yanı sıra, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Seyit Ahmet Baş, İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Luigi Mattiolo, İtalya Ekonomi ve Maliye Bakanlığı Devlet Hesapları Başkanı Daniele Franco ve diğer ilgili bürokratlar katıldı.

Yavilioğlu, 1 milyon 58 bin euroluk bütçesi bulunan projenin finansmanının tamamına yakınının AB tarafından sağlandığını aktardı. 2000’li yılların başından bu yana kamu mali yönetim sisteminin çağdaş bir anlayışla yeniden yapılandırıldığını belirten Yavilioğlu, şeffaflık ve hesap verilebilirliğin önemini vurguladı.

- "Devletin mali durumu detaylı analiz edilecek"

AB ülkeleriyle ortaklaşa yürütülen eşleştirme projeleriyle karşılıklı işbirliği ve kültürel etkileşimin yanı sıra, AB kazanımlarının faydalanıcı ülkelere aktarılabildiğini ifade eden Yavilioğlu, gerçekleştirilecek projeyle halkın etkin bir şekilde bütçe sürecine dahil edilmesini sağlayacak ve halka hitap eden bilgilerin yer alacağı Avrupa standartlarında bir "vatandaş bütçesi" anlayışının getirileceğini kaydetti. Yavilioğlu, gerçekleştirilecek projeyle devletin mali durumunun daha detaylı analiz edileceğini ve daha şeffaf bir mali yapıya kavuşulacağını da belirtti.

İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Mattiolo da şeffaflığın doğrudan doğruya devletlerin hesap verebilirliğinin iyileştirilmesiyle ilişkili olduğunun altını çizdi. Türkiye’nin mali sisteminin iyileştirilmesinin ve AB standartlarına uygun hale getirilmesinin AB’ye entegrasyon noktasında çok önemli olduğuna değinen Mattiolo, projenin iki ülkeye de önemli katkılar sunacağını ifade etti.

AA