Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, 2009'dan bu yana en büyük üç haftalık yükselişin ardından, yatırımcıların dikkatlerini Çin'in ekonomik büyüme hedefini düşürmesine ve ABD'de beklenenden hızlı artan istihdamın dünyanın en büyük ekonomsine ilişkin iyimserliği artırmasına çevirmeleri ile birlikte dalgalı seyretti. Japonya hisseleri dışarıda tutulduğunda ise, Asya hisse senetleri yukarı yönde hareket etti.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, yüzde 0.3 kazanç ve yüzde 0.1 kayıp arasında dalgalandıktan sonra önceki kapanış seviyelerine geldi. Japonya hariç Asya Pasifik Endeksi ise Tokyo saati ile 11:15'te yüzde 0.7 yukarıda seyrediyordu ve iki haftanın en yüksek seviyesini gördü. ABD hisse senetleri Cuma günü, yatırımcıların ücretlerdeki düşüşü fazla dikkate almayarak, tarım dışı istihdamdaki güçlü artış üzerinde odaklanmaları ve ABD ekonomisinin küresel yavaşlamayla başa çıkabileceğine ilişkin iyimserliğin güçlenmesiyle değer kazandı.

Sydney'de Perpetual Ltd. yatırım strateji müdürü Matthew Sherwood, "Dünya ekonomisinin resesyona girme olasılığı çok düşük. ABD'de toparlanma yolunda gidiyor ve muhtemelen 100 yıllık bir süre boyunca, dünya ekonomisi ABD olmadan resesyona girmedi," dedi ve "Ancak halen, son üç haftadaki güçlü risk toparlanmasına karşın, getirilerin 2016 yılında çok ılmlı olmasını bekliyorum, en azından aşağı korumaya ihtiyaç duyulacak" şeklinde görüş bildirdi.

Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 0.6 yükselirken, Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1 ralli yaptı. Japonya'da Topix Endeksi, son üç haftada yüzde 15 arttıktan sonra yüzde 0.7 geriledi. Güney Kore'de Kospi Endeksi yüzde 0.4 tırmanırken, Avustralya'da S&P/ASX Endeksi yüzde 0.9 sıçradı.