Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:35'te güncellendi)

Küresel hisse senetleri, Çin ihracatının Şubat ayında düştüğünü gösteren verinin metallerdeki değer kaybını tetiklemesiyle birlikte düşerek, ardı ardına beş günlük yükseliş sürecini sonlandırdı. Japonya hazine tahvilleri, yen ve altın güvenli varlık talebiyle yükseldi. Stoxx Europe 600 Endeksi, beş haftanın zirvesinden dönerek kaydettiği kayıplarını genişletti. Sanayi metalleri değer kaybetti ve demir, Goldman Sachs Group Inc.'in emtia fiyatlarındaki yükselişin geçici olduğunu ifade etmesi ardından değer kaybetti. Faizi rekor düşük seviyeye gerileyen Japon hazine tahvillerindeki yükseliş, Avrupa tahvillerinin yükselişinde etkili oldu. Yen, 31 önemli paranın tamamı karşısında güç kazandı ve altın 13 ayın zirvesine çıktı.

Değerli metaller ve hazine tahvillerindeki istikrarlı yükseliş, küresel hisse senetlerine ve emtiaya olan güvensizliği işaret ediyor. Son gelen verilerde bu güvensizliği destekliyor: Japonya dördüncü GSYİH'sinde düşüş açıklarken, Çin ihracatında yaklaşık altı yılın en sert düşüşünü kaydedildi. Bu durum, 10 Mart'ta toplanacak olan Avrupa Merkez Bankası (AMB) ek teşvik kararı öncesinde endişeleri artırabilir.

Dusseldorf'ta Bankhaus Lampe stratejisti Ralf Zimmermann, “Çin dış ticaret verisi, ekonomik döngünün önümüzdeki dönemde çok kasisli ve kayalık bir yoldan geçeceğini gösteriyor. Böyle bir sıçramadan sonra kar realizasyonu doğal, özellikle gerçek bir yukarı yönlü hareket gerçeklememişken” dedi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York saatiyle 08:37'de yüzde 0.2 düştü. Yen yüzde 0.4 değer kazanarak dolar karşısında 113.05 seviyesinden işlem gördü. Altın, yüzde 0.4 artarak onz başına 1,272.48 dolardan alıcı buldu.

(16:35'te güncellendi)