Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran, petrol üretimini günde 4 milyon varil ile 2008'den bu yana en yüksek seviye olan yükseltmeyi planladığını ve ancak bu seviyede diğer üreticilerle birlikte küresel petrol piyasasının yeniden dengelenmesine yönelik yol arayışlarına katılmayı değerlendireceğini söyledi.

İSNA'ya göre, İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh, bu noktaya kadar "bizi rahat bırakmalılar, bu noktadan sonra onlarla beraber çalışacağız" dedi.

İran en son 2008 Ağustosu'nda günde 4 milyon varil üretim gerçekleştirmişti. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, İran'ın petrol üretimi Şubat'ta günde 3 milyon varil seviyesinde bulunuyor.

Suudi Arabistan, Rusya, Venezuela ve Katar petrol üretiminin dondurulması ve küresel arz fazlasıyla mücadeleye ilişkin bir uzlaşma önerdi. Petrol 16 Şubat'ta gerçekleşen ilk toplantı sonrasında kazançlarını genişletti ve Ocak seviyesinde görülen 12 ayın en düşük seviyesinden yüzde 40 yükseldi.

ISNA haber ajansı'na göre, Zanganeh, petrolün varil fiyatının 70 dolar seviyesine ulaşmasının kendileri için "uygun" olacağını söyledi.

İran uluslararası yaptırımların Ocak ayında kaldırılmasının ardından bu yıl petrol üretimini günde 1 milyon varil artırmak istiyor. Brent petrolün varil fiyatı Pazartesi günü TSİ 11:20 itibariyle yüzde 1.56 düşüşle 39.76 dolar seviyesinden işlem görüyor.

ISNA'ya göre, Zanganeh, Pazartesi günü Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile görüşecek. ISNA görüşmenin nerede gerçekleşeceğine ve hangi konuların konuşulacağına dair ayrıntı vermedi. Novak, Rusya'nın Tahran'ı ziyaret eden delegasyonuna öncülük ediyor. İran devlet ajansı Mehr Haber Ajansı'na göre, telekomünikasyon konusu da gündem konuları arasında bulunuyor.

ISNA haber ajansı, Zanganeh'in İran petrol ihracatının 20 Mart'ta sona eren ay itibariyle günde 1.75 milyon varilden günde 2 milyon varile ulaşacağını söylediğini bildirdi.