Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Yabancı yatırımcılar, gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında en yüksek getiriyi sunan Türkiye tahvillerini geri çevirmekte zorlanıyor.

Beklentilerin aksine enflasyonun gerilemesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) geçtiğimiz hafta açıkladığı teşviklerin ardından, TMCB verilerine göre yabancı yatırımcılar Türkiye devlet tahvillerindeki pozisyonlarını Şubat ayında 19 ayın en hızlı seviyesinde yükseltti.

Türkiye tahvillerindeki ralli o günden bu yana giderek derinleşiyor. 10 yıllık Türkiye tahvillerinin getirisi Mart'ta 38 baz puan düşerek Pazartesi günü yüzde 10.17 seviyesine geriledi. Credit Suisse ve Akbank, 10 yıl vadeli Türkiye tahvillerinde 50 baz puan daha düşüş olabileceğini düşünüyor.

AMB'nin tahvil alım programını üçte biri oranında artırması ve mevduat faizini yüzde -0.40'a düşürmesinin ardından Türkiye tahvil getirileri, Mario Draghi'nin negatif faizinden kaçmak isteyen yabancı yatırımcılar için cezbedici hale geldi. Türkiye tahvilleri, yurtiçi ve yurtdışı jeopolitik gelişmelerin kötüleşmesi nedeniyle geçtimiz yıl gelişmekte olan piyasalar arasında Peru'nun ardından en çok düşen tahviller oldu. Societe Generale, güvenlik riskleri nedeniyle Türkiye tahvillerinde ihtiyatlı davranılması gerektiğini söyledi.

Londra'da Credit Suisse gelişmekte olan piyasa stratejisti Nimrod Mevorach, AMB teşvikleri "Türkiye tahvillerinde son dönemde yaşanan ralliyi hızlandırabilir" dedi. Mevorach'ın 4 yıl vadeli Türkiye tahvilleri için getiri hedefi yüzde 9.50 seviyesinde bulunuyor. Mevorach, "Daha yapıcı olmak ve daha agresif hedefler belirlememiz için, para politikası görünümünün daha açık olmasına ihtiyacımız var" dedi.