Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türkiye hisse senetleri değer kazanarak yaklaşık dört yılın en uzun yükseliş sürecine yöneldi. Ankara'da meydana gelen 37 kişinin hayatını kaybettiği bombalı terör saldırısı, gelişen piyasa varlıklarına olan iştahın da etkisiyle, yatırımcıları yukarı yönlü pozisyon almaktan vazgeçirmedi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi, TSİ 15:28'de yüzde 0.7 tırmanarak, kazançlarını 11. güne taşıdı. Gösterge, daha önce Haziran 2012'de ardı ardına 11 gün yükselirken, en son 1993 yılında ardı ardına 12 gün yükseliş gerçekleştirmişti. 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi beşimnci günde de düşerek, kapanış seviyeleri bazında Aralık'tan bu yana en düşük olan yüzde 10.13 seviyesine geriledi.

Merkez bankalarının teşvik önlemlerine yönelik kararlılıklarının etkisiyle küresel ekonominin resesyona yöneldiğine ilişkin giderek azalan endişeler, yüksek riskli varlıklara olan talebi canlandırdı ve gelişen piyasaları takip eden bir göstergenin yükselerek boğa piyasanına yüzde 3 kadar yaklaşmasını sağladı. Söz konusu durum Türkiye hisse senetlerinin, Türkiye'nin Kasım ayında Rusya jet uçağını angajman kuralları çerçevesinde Suriye sınırında düşürmesinin ardından gelen kayıplarını geri alarak, bu yıl yüzde 11 artıya geçmesinde etkili oldu.

Moskova'da “Piyasalar için jeopolitik riskler, önemli bir gelişme reel ekonomiyi etkilemediği sürece kısa vadeli” diyen VTB Capital hisse senedi analisti Akın Tuzun, “Fed ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Türkiye hisseleri için ana destekleyici unsur olmaya devam ediyor” diye devam etti.