Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, İranlı mevkidaşı ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, İran'ın petrol üretiminin dondurulmasına ilişkin anlaşmaya, üretimini yaptırımlar öncesindeki seviyesine yükseltmesinin ardından katılabileceğini söyledi.

Novak, Tahran'daki Rus büyükelçiliğinde basın mensuplarına yaptığı açıklamadai İran'ın şimdilik üretimin dondurulması ile sınırlanmamak için "makul argümanlarının" olduğunu söyledi. Novak, "İran dondurulma konsuunda bir süre sonra bize katılabilir. Bu, İranlı ortaklarımızdan gelen normal, yapıcı bir tutum" şeklinde görüş bildirdi.

Novak, büyük petrol üreticilerinin muhtemelen Nisan ayında, piyasaya istikrar getirmek için, üretimin Ocak ayı seviyelerinde dondurulmasına ilişkin teklifi görüşmek üzere bir araya geleceğini ve İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh'in de katılmasını umduğunu sözlerine ekledi. Novak, görüşmeler için Katar'ın başkenti Doha'nın bir seçenek olduğunu kaydetti.Zanganeh, İran Petrol Bakanlığı'nın haber ajansı Shana'da çıkan bir habere göre, OPEC ve OPEC dışı üyelerin bir araya geleceği müşterek bir toplantının lararının alındığını söyledi, ancak İran'ın bu toplantıya katılıp katılmayacağına ilişkin bilgi vermedi.

İran'ın ticaret ve uluslararası işlerden sorumlu Petrol Bakan Yardımcısı Amir Hossein Zamaninia, haftalık Seda dergisine verdiği mülakatta, İran'ın Haziran ayına kadar üretimi günlük 1 milyon varile çıkarmak istediğini kaydetti. Zanganeh, Shana'nın haberine göre, "Rusya'nın İran'ın geri dönüşü ve petrol piyasasına istikrarın yeniden getirilmesine ilişkin pozisyonu cesaret verici ve çok olumlu" dedi.