Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Geçtiğimiz 4 yılda, tahvil traderlerinin dikkatleri Fed toplantılarının ardından "dot plot" olarak adlandırılan noktasal grafiğe yönelirdi. Noktasal grafik, 17 Fed politika yapıcısının Fed gösterge faizini nereye çekeceklerine dair tahminlerinin bir derlemesi. Noktasal grafik önceleri Fed politika yapıcılarının kolektif düşüncesinin içyüzüne dair bir gösterge olarak görülüyordu.

Ancak sorun şu ki noktasal grafikteki Fed tahminleri çok isabetli olmadı. Fed politika yapıcıları sürekli olarak ABD ekonomisinin gelecekteki gücü ve faiz artırımının hızı konularında yüksek beklentiler içerisine girdiler, ve traderler da bu nedenle Fed politika yapıcılarını artık duymazdan gelmeye başladı. Noktasal grafikteki değişimlere önceleri daha belirgin bir piyasa tepkisi verilirken geçtiğimiz aylarda bu tepkilerin sesi azaldı. Pacific Investment Management Co., BlackRock Inc. ve Aberdeen Asset Management gibi yatırımcılar, Fed'in Çarşamba günü güncelleyeceği beklentilerini olduğu gibi kabul etmeyeceklerini söylüyorlar.

New York'ta Aberdeen Asset Management sabit getirili portföyler kıdemli stratejisti Pat Maldari, "Noktasal grafiğe fazla güvenmiyoruz. Fed yetkilileri genelde ekonomi için fazla iyimserler, ve ekonomideki dönüm noktalarını yanlış anlıyorlar." dedi.

Aslında, piyasanın Fed'in noktasal grafiğine olan güveninin azalması bir açıdan Fed'in işine de yarayabilir.

Noktasal grafik, yatırımcıların Fed'in ne zaman faiz artıracağına dair fikir sahibi olmalarına yönelik bir çabayla 2012'de ilk yayınlandığında, faiz oranlarında bir değişiklik olma ihtimali ufukta görülen bir ışık kadar uzaktı. Ancak Fed'in Aralık'ta çeyrek puan artırımla sıkılaştırma sürecine başlamasıyla, beklentiler daha farklı, ve daha anlık bir tavır aldı. Traderlerin Fed beklentilerini fazla ciddiye alması Fed'in faiz kararları konusunda istenmeyen beklentiler oluşmasını tetikleyebilirdi. Bu nedenle, bazı analistler, Fed'de piyasaların dot plottan ziyade gerçek ekonomik verilere odaklanılması konusunda üstü kapalı bir değişim olduğunu söylüyor.

BlackRock'un New York merkezli baş yatırım stratejisti Jeffrey Rosenberg, "Zamana dayalı yönlendirme etkisini yitirmiş bir araç. Fed'deki noktasal grafikten reel verilere geçişi açıklamak gerekirse, artık zamana dayalı yönlendirme rejiminde değiliz, ve bu da piyasanın Fed politikasının izleyeceği yolu anlaması noktasında daha çok karışıklık yaratıyor." dedi.

Fed sözcüsü David Skidmore bu konu hakkında yorum yapmayı reddetti.