Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) rekor seviyedeki parasal teşviği artırmaktan kaçınması sonrası, emtia ve enerji üreticilerindeki düşüşle iki ayın zirvesinden düştü.

Anglo American Plc yüzde 11'le sert düşüş gerçekleştirdi. Antofagasta Plc., temettü dağıtmayarak, yıllık gelirinin yüzde 99 çakıldığını söylemesinin ardından, yüzde 11'e kadar tırmanan kayıplarından sonra, yüzde 3,8 düştü. Enerji hisse senetleri ölçütü, petroldeki düşüşü takip etti, Tullow Oil ve Seadrill yüzde 9'dan daha fazla geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra'da 16:30 itibariyle yüzde 1.1 düştü. Endeks dün, yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) teşvik paketi kararını yeniden değerlendirmesiyle, üç haftanın en büyük iki günlük rallisini gerçekleştirdi. Asya hisse senetleri, BOJ'un negatif faiz oranı politikasını koruması ve varlık alım planlarını değiştirmemesiyle düştü. Fed ve İngiltere Merkez Bankası'nın kararları da bu hafta açıklanacak.

Bonna'da Deutsche Postbank AG stratejisti Heinz-Gerd Sonnenschein, "Asya'daki zayıf performans ve BOJ'un hayal kırıklığına uğratan kararları sonrası piyasalarda kar alma görüyoruz." dedi ve "Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) faiz kararını yarın açıklayacak, onu takiben de İngiltere Merkez Bankası, bu yüzden yatırımcılar kar alarak, bekleyip görmenin daha doğru olduğunu düşünüyor." diyerek görüş bildirdi.