Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed toplantısı başladı, karar Çarşamba günü açıklanacak. Fed Başkanı Janet Yellen ile diğer yetkililerin faiz konusunda nerede durduklarını netleştirmesi bekleniyor. Açıklamada muhtemelen faiz artışının ertelendiği ancak bu ertelemenin -uzun süreli- olmayacağı mesajı verilecek.  

Yarın Washington'da gerçekleşecek toplantıda yetkililerin 2016 için faiz artış beklentilerini düşürmesi, faizleri ise %0.25 ile 0.5 aralığında bırakması bekleniyor.

FOMC bildirisi, Yellen'in açıklaması ve güncellenen tahminlerde şunlar izlenecek;

Fed üyeleri Aralık'taki artırımdan bu yana ilk kez faiz artışına dair yeni tahminlerini açıklayacak.

Johns Hopkins Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Jonathan Wright Aralık'ta noktasal grafikte (Dot plot) bu yıl için 4 olan faiz artış beklentisinin 3'e inmesini bekliyor. Vadeli kontratlara göre bu yıl için faiz artış beklentisi 2 iken şimdi ise yalnızca bir faiz artırımı olası görülüyor.

- Risklerin dengesi

Wright, yurtdışı kaynaklı aşağı yönlü risklerin Ocaktan bu yana daha da kötüleştiğini söyledi ve "Dot plot'un 3 faiz artırımına işaret etmesini bekliyorum. Bu yıl için 4 faiz artış beklentisi yüksek bir tahmindi ve biraz düşüş şaşırtıcı olmaz" yorumunu yaptı.

Fed üyeleri Aralık'ta faiz artırdığında riskleri 'dengeli' olarak nitelemişti. Sonraki bildirilerde ise 'riskler neredeyse dengeli' ifadesini kullanmıştı.

Ocak toplantısında komite 'dengeli' riskler vurgusunu metinden çıkarmış, yerine 'küresel ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izledikleri, istihdam piyasası ve enflasyona etkilerini değerlendirdikleri' belirtilmişti.

- Sözle yönlendirme

Cornerstone Macro LLC'den Roberto Perli, "Komitenin bildirinin bu kısmında ne karar alacağı piyasa için temel önemde olacak.

Bu Fed için karmaşık bir durum olacak çünkü piyasa aşağı yönlü risk değerlendirmesini, faiz artışının en az 6 ay masada olmadığına dair işaret olarak görecek. Tam tersine, dengeli risk değerlendirmesi ise hızlı bir faiz artışı sinyali verecek" diye konuştu.

Perli'ye göre Fed için en az riskli olan şu anki söylemini değiştirmemek olacak.

Fed yarın yeni faiz projeksiyonlarının yanı sıra büyüme, enflasyon ve işsizlik tahminlerini de açıklayacak. Renaissance Macro Research'ten Neil Dutta enflasyon dışındaki yeni projeksiyonların Aralık tahminlerine benzer olacağını bildirdi.

Ocak ayında gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları %1.7 yükselerek FOMC'nin Aralık'taki medyan tahminlerini aşmıştı.

- Daha parlak görünüm

Dutta "Bildiride daha iyi ekonomik veriler teyit edilmeli. İlk paragrafta 'ekonomik büyüme son toplantıdan bu yana iyileşti ve istihdam piyasası kaynaklarının eksik kullanımı azaldı' gibi bir ifade olmalı" dedi.

ABD'de Şubatta tarım dışı istihdam 242 bin kişi artmış, işsizlik oranı ise %4.9 ile 8 yılın en düşük seviyesinde kalmıştı.

- "Artışların süreceği mesajı verilmeli"

HSBC Securities şef ekonomisti Kevin Logan ise, Yellen'in basın toplantısında finans piyasalarında yıl başında yaşanan türbülansın azaldığı ve faiz artışlarının devam edeceği mesajını vermesi gerektiğini söyledi.

Logan, "Yellen düşük enflasyon konusundaki endişelere vurgu yapmayacaktır. Finans piyasasındaki koşullara değinerek çalkantının en azından stabilize olduğunu belirtecektir" diye konuştu.