Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisse senetleri Salı günü, yatırımcıların dikkatlerini merkez bankalarının küresel büyümeyi destekleme kapasitesine çevirdiği bir ortamda, düşük işlem hacmiyle birlikte değer kaybetti. Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500) bu ay ilk kez iki gün üst üste düştü. Piyasalar, Fed'in Çarşamba akşamı sona erecek politika toplantısından çıkacak sonuçları bekliyor.

Salı günkü düşüş, önceki günkü aşağı harekete benziyordu. Yine emtiaşirketleri en büyük kaybı gösteren gruptu ve bu gruba tekrar sağlık-bakım ve finans hisseleri katıldı. Valeant Pharmaceuticals International Inc., kar tahminini düşürdükten sonra yüzde 51 geriledi. Apple Inc., iPhone satışlarına ilişkin olumlu analist yorumunun ardından yüzde2 prim yaparken, bebek maması üreticisi Mead Johnson Nutrition Co., satış haberleri ile birlikte yüzde 11 değer kazandı.

S&P 500 Endeksi, erken saatlerde yüzde 0.7'ye kadar çıkardığı kaybının önemli kısmını geri aldı ve yüzde 0.2 düşüşle günü 2,015.93 puandan tamamladı. Dow Jones Endeksi, 108 puanlık düşüşü sildikten sonra, 22.40 puan yükselerek 17,251.53 puandan kapandı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.5 gerilerken, Russell 2000 Endeksi yüzde 1.6 düştü. ABD hisse senedi piyasalarında yaklaşık 6.5 milyar adet hisse senedi el değiştirdi ve bu 2016 yılının ortalamasının yüzde 26 altındaydı. Salı günkü şllem hacmi bu yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti.

Indianapolis'te Spectrum Management Group Inc. kurucularından ve idari müdürü Bop Phillips, "Fed gerçekten de bu haftanın kilit olayı," dedi ve "Ocak ayı perakende satışlar verisinin aşağı revize edilmesi ile birlikte, bu durum olumsuz olarak değerlendirilecektir. Zira soru şu; tüketiciler nerede ve neden düşük petrol fiyatlarında kaynaklanan tasarruf neden satışlara yansımıyor? Bu durum Fed'in faiz artırımına gitme kararı almada çok daha dikkatli olmasına neden olacak. Çünkü bu ekonomide temel bir zayıflık" şeklinde görüş bildirdi.