Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:30'da güncellendi)

Altın, Fed yetkililerinin borçlanma maliyetlerini artırmaktan kaçınmaları ve bu yılki faiz artırım hızına ilişkin tahminlerini düşürmesinin ardından, üç günlük düşüşünü sonlandırdı.

Fed, iki gün süren ve bugün sonuçlanan toplantısında, gösterge faizi için hedef aralığını değiştirmeyerek yüzde 0.25-yüzde 0.50'de bıraktı. Politika yapıcıların güncellenen tahminleri, bu yıl iki faiz artırımını işaret etti. Aralık ayındaki tahminler dört faiz artırımını işaret ediyordu. Düşük faizler, yatırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının diğer yatırım araçlarına oranla rekabetçiliğini ve buna bağlı oalrak da cazibesini artırıyor.

Altın 2016 yılında, finans piyasalarındaki kargaşa ve daha yavaş küresel ekonomik büyüme görünümünün metale yönelik değer koruma talebini artırması ile birlikte yüzde 16 yükseldi. Fed, faiz artırımına ilişkin beklentilerini geri çekerken, ekonomik ve finansal gelişmelerin risk teşkil etmeye devam ettiğini söyledi. Fed'in Haziran ayında faiz artırımına gitme olasılığı, Salı günkü seviyesi olan yüzde 54'ten yüzde 38'e düştü.

Van Eck Associates'te altın fonu yöneten Joe Foster, "Fed'in kararı, ekonomikbüyümenin zayıf olduğunu işaret ediyor," dedi ve "Zayıf ekonomi ve etkin bir para politikasına sahip olamama, tüm finans risklerini yaratıyor; bankacılık sistemindeki riskler, ekonomiye yönelik riskler ve altının yükselmesini sağlayan cinsten sistemik riskler" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 2.1 yükselerek New York saati ile 14:51'de ons başına 1,258.21 dolara çıktı. Fed açıklamasından önce, Nisan vadeli altın kontratları, Comex piyasasında, yüzde 0.1 düşerek 1,229.80 puandan kapandı. Fiyatlar kapanış sonrası elektronik işlemlerde yüzde 2.3 kadar yükseldi.

(21:30'da güncellendi)