Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:20'de güncellendi)

ABD hisse senetleri, Fed'in bugün sona eren iki günlük toplantısında, yavaşlayan denizaşırı büyümenin Amerikan ekonomisine risk oluşturmaya devam ettiğini işaret ederek, politika faiz aralığını değiştirmemesi ve gelecekteki faiz artışları için daha yavaş bir hızı işaret etmesi sonrası kayıplarını geri alarak yükseldi, dolar sert düştü ve ABD Hazine tahvilleri yükseldi.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), zayıflayan doların, petrolden bakıra, ham madde fiyatlarında artışa neden olması ile birlikte, emtia hisselerindeki yükselişin etkisiyle yukarı yönde hareket etti. Ancak düşük faizlerin uzun vadede bankaların karlarını azaltabileceği beklentileri ile finans sektörü hisselerine gelen satışlar, yükselişleri sınırladı. Gelişen piyasa varlıkları kayıplarını geri aldı, Bloomberg Dolar Spot Endeksi 3 Şubat'tan bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi ve iki yıl vadeli ABD Hazine tahvillerinin faizi son beş haftanın en hızlı düşüşünü yaptı.

Florham Park, New Jersey'de Stifel, Nicolaus & Co. para yöneteicisi Chad Morganlander, "Enflasyon beklentilerini ve aynı zamanda medyan tahminini de aşağı çekerek, Fed, şimdi piyasa için sinyalini daha güvercin bir duruşa değiştirdi," dedi ve "Yatırımcılar kısa vadede buna genel piyasa için yukarı bir işaret olarak bakacak. Bu durum Fed'i daha genişlemeci hale getirecektir ve bu da doları gevşetir" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkilileri, zayıf küresel büyüme ve finans piyasası kargaşasının ABD ekonomisi üzerindeki olası etkisini işaret ederek, gösterge federal fon faizi için hedef aralığını yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığında tuttu. Politika yapıcıların güncellenmiş çeyrek dönem tahminlerinin medyanı, gösterge faizin 2016 yılının sonunda yüzde 0.875 seviyesinde olmasını işaret ediyor. Bu, 2016 yılında 2 adet çeyrek puanlık faiz artırımını işaret ediyor. Aralık ayında tahminler dört faiz artırımı işaret ediyordu.

Standard & Poor's 500 Endeksi (S&P 500), yüzde 0.2'ye kadar çıkardığı kaybını geri aldı ve New York saati ile 14:12'de yüzde 0.1 yukarıda seyrediyordu. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi kazançlarını geri verdi ve yüzde 0.5 düştü. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.93'e geriledi. Ham petrol yüzde 4.5 değer kazanarak varil başına 38 dolara çıktı.

Beklenenden daha zayıf küresel büyüme, ABD'nin ekonomik görünümünü olumsuz etkiledi ve Aralık ayında yaklaşık 10 yıl sonra yapılan ilk faiz artırımının ardından yatırımcıların daha yavaş bir sıkılaştırma beklemelerine yol açtı. Yellen Şubat ayında, piyasa türbülansının, hisse senetleri fiyatlarını düşürerek, doların güçlenmesine neden olarak ve bazı borçlanma maliyetlerinin artmasını sağlayaraki finansal koşulları "önemli ölçüde" sıkılaştırdığını söylemişti.

Fed toplantısı, Avrupa Merkez Bankası'nın Perşembe günü daha önce görülmemiş büyüklükte bir teşvik programı açıklaması ve Japonya Merkez Bankası'nın Salı günü rekor büyüklükteki teşviği artırmaktan kaçınmasının ardından üçüncü büyük merkez bankası olayıydı. İngiltere Merkez Bankası yarın toplanacak.

Federated Investors Inc. portföy yöneticisi Matthews Kaufler, "Fed'in girdiği yol, onlara hem durumun zayıflaması halinde bir miktar boşluk sağlıyor ve aynı zamanda onları normalleştirme yolunda kalmasını sağlıyor. Bu durum herkesi memnun ediyor," dedi ve "Fed kendisini karar alırken verilere bağlı durumua soktu ve gelen veriler, büyük ölçüde, ekonominin güçlü temellerde olduğunu gösteriyor" şeklinde görüş bildirdi.

Piyasalar

Standard & Poor's 500 Endeksi, dün itibariyle bu ayın ilk iki gün art arda düşüşünü gerçekleştirdikten sonra, New York saati ile 14:58'de yüzde 0.5 yukarıda seyrediyordu.

Dolar önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında düştü.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.4'e kadar çıkardığı kayıplarını geri alarak yüzde 0.3 yükseldi. 20 gelişen ülke parasını içeren endeks yüzde 0.2 tırmandı.

(21:20'de güncellendi)