Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, ABD Merkez Bankasının (Fed) mart toplantısında faiz artırmayacağını ancak daha "şahin" bir tavır takınacağını belirterek, ''FOMC'nin karar metninde ve faiz projeksiyonlarında biraz daha şahin bir tavır takınacağını ve bu yıl için 25 baz puanlık üç faiz artışının sinyalini vereceğini düşünüyorum'' dedi.

Moody's Analytics Direktörü Ryan Sweet, Mott Capital Management Portföy Müdürü Michael Kramer ve American Enterprise Institute (AEI) Kıdemli Uzmanı Steve Oliner, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bu akşam açıklanacak kararları öncesinde AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Sweet, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) aldığı son kararların, Fed'in işini zorlaştıracağı vurgulayarak, ''Gelişmiş ülkelerdeki merkez bankalarının negatif faiz oranlarını benimsemesi, ABD dolarını destekleyerek Fed’in uzun vadeli faiz oranlarını baskılıyor'' değerlendirmesini yaptı.

FOMC üyelerinin faiz oranını sabit tutma kararını oy birliğiyle alacağını öngören Sweet, buna karşın Kansas Fed Başkanı Esther George'un karşı oy kullanmasının sürpriz olmayacağını söyledi.

"Projeksiyonlar 3 faiz artışına işaret edecek"

Sweet, diğer taraftan, iş gücü piyasasının tam istihdama çok yakın olduğunu anımsatarak, güncellenecek faiz projeksiyonlarının 25 baz puanlık üç faiz artışına işaret edeceğini dile getirerek, ''FOMC'nin karar metninde ve faiz projeksiyonlarında biraz daha şahin bir tavır takınacağını ve bu yıl için 25 baz puanlık üç faiz artışı sinyali vereceğini düşünüyorum'' diye konuştu.

Fed'in büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize edeceğini ancak işsizlik tahminlerinde önemli bir değişiklik yapılmayacağı aktaran Sweet, enflasyon beklentilerinin "ikna edici" pozitif veriler ışığında yükseltileceği öngörüsünde bulunarak, "Fed, enflasyon yüzde 2 hedefine beklenenden daha hızlı yaklaştığı için muhtemelen enflasyon projeksiyonunu hafif yükseltecek. Buna rağmen, Fed'in bu konuda endişeleneceğini sanmıyoruz çünkü enflasyonda hala kayda değer eksik var'' ifadelerini kullandı.

Sweet, FOMC'nin karar metninde ocak ayında çıkarılan "riskler neredeyse dengeli" ifadesinin yeniden kullanılabileceğini belirterek, ''Fed, martta beklemede kalacak fakat güçlü iş gücü piyasası ve artmaya başlayan enflasyon, haziranda faiz artışına gidileceğine işaret ediyor'' görüşünü paylaştı.

"Güvercin revizyonlar bekliyorum"

Mott Capital Management Portföy Müdürü Michael Kramer ise Fed'in faiz artışına gitmeyeceğini ve projeksiyonlarda daha "güvercin" revizyonlar beklediğini anlattı.

"Faiz artışına gitmelerini kesinlikle beklemiyorum aksine geleceğe yönelik faiz artış beklentilerini düşüreceklerine inanıyorum" diyen Kramer, New York ve St. Louis Fed başkanlarının son dönemde yaptıkları açıklamaların da bu yönde olduğunu anımsattı.

Kramer, Fed'in ECB ve BoJ'un politikalarını da dikkate almak zorunda olduğunu savunarak, dolarda meydana gelecek ek güçlenmenin ABD ekonomisine büyük zarar vereceğinin altını çizdi.

"Döviz ve tahvil piyasası faiz artışına gidilmeyeceğini söylüyor"

Bu noktada, döviz ve tahvil piyasalarının son dönemdeki pozisyonlarını değerlendiren Kramer, şunları kaydetti:

"Döviz kuru ve tahvil piyasaları bize bu sene içinde faiz artışına gidilmeyeceğini söylüyor. Avro ve yen, ECB ve BoJ'un parasal genişleme ve negatif faiz politikalarına rağmen dolara karşı değer kaybetmek yerine değer kazandı. ABD 10 yıllık tahvil faizi, Fed aralıkta ilk faiz artışına gittiğinde yüzde 2,25 iken, şimdi yüzde 1,95 civarına geriledi. Bu hareketler, döviz ve tahvil piyasalarının kısa vadede başka faiz artışı beklemediğini gösteriyor. Varlık piyasalarının bunu anlaması biraz uzun sürdü."

Kramer, faiz artış beklentilerinin hem iç hem dış etkenler nedeniyle aşağı çekilmesinin normalleşme sürecinin uzamasına neden olacağına dikkati çekerek, "Normalleşme takvimi ötelenecek çünkü bu yıl 4 kez faiz artışına gitmeleri kesinlikle mümkün değil. Aslında, ben faizleri bir kez artıracaklarını dahi düşünmüyorum" dedi.

"Tek faiz artışı beklentisi ekonomiyle uyumlu değil"

AEI Kıdemli Uzmanı ve Fed'de 25 yıl boyunca ekonomist olarak görev yapan Stephen Oliner, FOMC üyelerinin faizleri oy birliği veya Esther George’dan gelecek karşı oyla alacağını belirtti.

Toplantının karar metninde kullanılacak dil ve tonun bir süredir izlenen "bekle-gör" stratejisini yansıtacağını düşünen Oliner, "Fed yetkilileri, 'bekle-gör' stratejisini sürdürecek ama nisan ve haziran toplantılarının hala masada olduğu sinyalini verecek. Benim şu anki şahsi beklentim hazirana kadar bekleyecekleri yönünde" yorumunu yaptı.

Oliner, piyasaların en fazla bir faiz artışı yapılacağı yönündeki beklentilerini yerinde bulmadığının da altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bence tek faiz artışı beklentisi şu anki ekonomiyle uyumlu değil. ABD ekonomisi dış şoklara karşı direncini korudu. Aralıkta açıklanan faiz beklentisi grafiği (dot plot) 3 ya da 4 faiz artışına işaret ediyordu. FOMC üyelerinin mart toplantısında 2 ya da 3 faiz artışı arasında seçim yapacaklarını düşünüyorum. Bunu yapmaları, bir önceki projeksiyonlar hazırlanırken ikinci faiz artışına mart ayında gidileceği beklentisinde olduklarını gösterir."

"Yellen, zaman kazanmaya çalışacak"

Diğer büyük merkez bankalarının son dönemde attığı "cesur" adımların, Fed’in para politikasını sanıldığı kadar etkilemeyeceğini savunan Oliner, "Gelişmiş ülkelerin para politikalarının senkronizasyon içinde olmayacağı zaten biliniyordu çünkü bu ekonomiler birbirinden farklı durumdalar. Bu yüzden, ECB ve BoJ'un cesur adımlarının, Fed'in politika kararları açısından önemli rol oynayacağını sanmıyorum. Bence ECB'nin varlık alım miktarını artırması, Fed yetkililerini rahatlattı" şeklinde konuştu. 

Oliner, Fed Başkanı Janet Yellen'ın basın toplantısında nasıl bir tablo çizeceğine yönelik soruya da "Yellen'ın basın toplantısındaki ana hedefi Fed için zaman kazanmak olacak. FOMC, bu sayede gelecek verileri değerlendirme ve ABD ekonomisinin yavaş küresel büyümeden önemli bir darbe alıp almadığını anlama imkanı bulacak" yanıtını verdi.

FOMC'nin karar metni ve ekonomik projeksiyonları Türkiye saati ile 20.00'de açıklanacak. Yellen'ın basın toplantısı ise 20.30'da başlayacak.