Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Commerzbank, Tükiye'de enflasyonun önümüzdeki çeyreklerde iyileşme göstermesinin muhtemel olduğunu ancak bu iyileşmenin çok büyük bir boyutta gerçekleşmeyeceğini söyledi. Commerzbank, Türkiye'de reel faizin düşük kalmasını beklediklerini ve Dolar/TL kurunun yıl sonunda 3.25 seviyesine ulaşmasını beklediklerini belirtti.

Commerzbank, "Manşet enflasyonun bu yıl yüzde 7 seviyesine düşebileceğini ancak 2016 genelinde ortalama yüzde 7.9 seviyesinde bulunacağını tahmin ediyoruz. Enflasyonun bu noktadan sonra tekrar hızlanarak 2017 sonunda yüzde 9'a yönelmesini bekliyoruz. Çekirdek enflasyon 2016'nın büyük kısmında yüzde 9'a yakın seyderedebilir. Türkiye'de çekirdek enflasyonun daha ılımlı konuma gelmesi için, örneğin yüzde 7'ye gerilemesi için, ekonomik zeminin tamamen değiştirilmesi beklenir." dedi. 

Commerzbank, geçtiğimiz yıllarda Türkiye'de enflasyonu yükselten etkenlerin bir çoğunun şimdilerde durağan olduğunu, enflasyonun bugün büyük oranda kur geçişkenliğinden kaynaklandığını ifade etti. Ancak, TL'deki zayıflığın, reel faizin Türkiye'deki cari açığın boyutuna oranla çok düşük olmasından kaynaklandığı belirtildi.

Raporda, "Türkiye'de geçtiğimiz yıllarda, 3 durum nedeniyle çekirdek enflasyon sert biçimde düştü: 1) 2008 finansal krizi sonrasında 2) 2012'de TCMB'nin faiz koridorunu başlatmasıyla TL'nin olağandışı durağan seyretmesi 3) 2014'te TL'ye istikrar kazandırmak için yapılan 450 baz puan acil faiz artırımı kararıyla. Dolayısıyla, enflasyonun temelden iyileşmesi için ya 2008'deki gibi bir finansal kriz olması ya da 2012, 2014'teki gibi TL'yi destekleyen sert bir sıkı para politikası gerekiyor. Ancak biz 2016'da her ikisini de beklemiyoruz." ifadeleri yer aldı.