Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Ekonomistlerin büyük bir kısmı bugün Fed'in bir hamle yapmayacağını ve yetkililerin ABD'deki cansız talep ve karamsar küresel büyüme görünümü nedeniyle faiz artırımını erteleyeceğini düşünüyor.

Ekonomistler aylık beklenti anketlerinde Aralık ayından bu yana istikrarlı bir şekilde bugünkü toplantıda bir faiz artırımı olacağına dair beklentilerini düşürdüler. Bloomberg'in derlediği ankete katılan 97 ekonomistin 4'ü federal fonlama oranında 25 baz puanlık sürpriz bir faiz artırımı olasılığını değerlendiriyor.

Bugünkü Fed toplantısında faiz artırımı olabileceğine dair beklenti Fed yetkililerinin izlediği 2 politika hedefine ulaşıldığına dair fikre dayanıyor.

1) Enflasyon hareketleniyor

Fed'in tekrar faiz artıracağına dair beklentinin nedenlerinden biri, Kongre'nin Fed için belirlediği hedeflerden biri olan enflasyon cephesinden başkası değil. Geçtiğimiz yılın büyük kısmında, enflasyon enerji fiyatlarındaki çöküş nedeniyle çok düşük seyretti. Ancak petrol fiyatlarının toparlanmaya başlamasıyla bazı ekonomistlerde Fed yetkililerinin bu konuyu değerlendireceğine dair bir kanı oluştu. Fed'in diğer bir hedefi de azami istihdam ve Fed'in kendi tahminlerine göre ABD ekonomisi yüzde 4.9 işsizlik oranını yakalayarak neredeyse bu seviyeye ulaşmış durumda bulunuyor.

Merkez bankası yetkilileri bugün TSİ 20:00'da sonuçları açıklanacak FOMC toplantısı öncesinde son bir veri daha izleme şansı buldu. Fed Başkanı Janet Yellen'in basın toplantısı da bu kararın 1 saat sonrasında gerçekleşecek.

2) ABD içi gelişmeler yurt dışı gelişmelerin önünde

Fed yetkilileri Ocak toplantısında küresel finans piyasalarını sarsan küresel büyüme beklentilerindeki zayıflamayı onayladı.
O günden bu yana koşullar kısmen sakinleşti ve önceki aylarda yaşanan piyasa kargaşasının istihdam piyasası ve enflasyon üzerindeki etkisi kısıtlı olmuş gibi gözüküyor. Fed önümüzdeki dönemde görevleri dahilinde bu iki alandaki gelişmeleri gözlemleyeceğini söylemişti.

Stifel Nicolaus & Co. baş ekonomisti Lindsey Piegza, "Uluslararası piyasaları izleyeceklerini söylemişlerdi, ve yılın başında inanılmaz bir volatilite olsa da, Mart toplantısını beklerken daha sakin yatırımcılar üstün çıktı." dedi.

ABD büyümesi hisse senedi piyasalarındaki düşüşe rağmen yukarıda kaldı. Hisse senedi piyasalarındaki düşüşün Şubat ayında tüketici harcamalarını etkileyebileceği beklentisi sırasında S&P 500 Endeksi neredeyse iki yılın düşüğünü görmüştü.
Küresel büyümenin zayıf seyrediyor olması Fed yetkililerinin üzerinde anlaşamadıkları bir konu olarak kalsa da, Piegza, "Para politikasını dünyadaki diğer merkez bankalarının ne yaptığına göre belirlemek gibi bir tutum çok tehlikeli." dedi.

Piegza, Fed'in kendi tahminlerinin yakalanmış olması düşüncesiyle faiz artırımı olacağı kanısında.

3) Kaybedecek zaman yok

Toronto'da Scotiabank ekonomisti Derek Holt, geçtiğimiz bir kaç haftada Fed yetkililerinin yaptığı konuşmalar ve diğer açıklamaları izledikten sonra 11 Mart tarihli bir araştırma notunda politika yapıcıların "artık faiz artırımı için yeterli koşullara sahip olduğunu" söylüyor.

Holt aynı zamanda, ayrı bir e-mail notunda Fed yetkililerinin bu toplantıda faiz artırmasalar dahi faiz artırımını anca "1 veya 2 toplantı" erteleyebileceklerini tahmin ediyor.