Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, Fed'in dünkü toplantısında bu yıl faiz artırımlarına ilişkin beklentilerini geri çekmesi ile birlikte değer kazandı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Tokyo saati ile 11:39'da yüzde 2.1 yukarıda seyrediyordu. Enerji ve ham madde grupları yüzde 3'ten fazla yükselerek çıkışa öncülük etti. Fed'in borçlanma maliyetlerini yetkililern daha önceki tahmininden daha yavaş artırabileceğini işaret etmes, ABD hisse senetlerinin bu yılın en yüksek seviyesinde kapatmasına neden oldu. Japonya hisse senetleri, ABD merkez bankasından gelen yönlendirmenin yeni dolar karşısında yükseltmesine karşın değer kazandı.

Sydney'de CMC Martkets şef piyasa stratejisti Michael McCarthy, "Fed bir kez daha piyasanın yardımına koştu," dedi ve "Fed, beklentilerinin noktasal grafiğinin bu yıl yalnızca iki faiz artırımını işaret ederek öncekinin altında gerçekleşmesi ile birlikte, piyasa ile orta noktada buluşmak istedi" şeklinde görüş bildirdi.

Fed yetkilileri, zayıf küresel büyüme ve finans piyasası kargaşasının ABD ekonomisi üzerindeki olası etkisini işaret ederek, gösterge federal fon faizi için hedef aralığını yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığında tuttu. Politika yapıcıların güncellenmiş çeyrek dönem tahminlerinin medyanı, gösterge faizin 2016 yılının sonunda yüzde 0.875 seviyesinde olmasını işaret ediyor. Bu, 2016 yılında 2 adet çeyrek puanlık faiz artırımını işaret ediyor. Aralık ayında tahminler dört faiz artırımı işaret ediyordu.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde 1.3 yükseldi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisseleri içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.9'luk bir çıkış gerçekleştirdi. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi yüzde 1.2 tırmandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 geriledi.