Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Deutsche Bank Türkiye hisse senedi strateji raporunda, Fed'in güvercin tutumunun "Türkiye risk varlıklarını yakın vadede desteklemeye devam edeceğini" söyledi.

Deutsche analistleri Kazım Andaç ve Erol Danış, "yakın vadede doların güçlenme riskinin düşük olması", "tahvil faizlerinin artma riskinin düşmesi" ve "yurtiçi likidite koşullarında genişleme potansiyeli, dış faiz ortamının daha iyimser olması ve yurtiçi enflasyon trendinde beklenen düşüşün" Türkiye varlıklarını destekleyici faktörler olacağını söyledi.

Raporda, "Risk algısındaki pozitife dönüş ve ana endişe konularında (ABD'de verilerin iyileşmesi, Çin'de politikanın açıklık kazanması, petrol fiyatının istikrar kazanması ve AMB'nin genişlemesi) olumlu gelişmeler ve hala elverişli durumda bulunan değerlemeler, 2016'nın birinci çeyreği itibariyle, yükselen jeopolitik riskler ve yurtiçinde güvenliğe yönelik endişelere göre ağır bastı." ifadesi yer aldı.

Deutsche raporunda, BIST 100 'ün 21 Ocak'tan bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kazandığı ve 2009'dan bu yana en düşük seviyesinden yükseldiği ve MSCI EMEA Endeksi'nin yüzde 8, MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nin yüzde 12 üzerinde performans sağladığı ifade edildi.

Tüm bu gelişmelere rağmen Türkiye hisse senetlerinin 1 yıllık tahmini Fiyat/Kazanç oranının 9.4x seviyesinde bulunduğu ve BIST 100'ün benzerlerine kıyasla tarihi ortalamalara göre hala ucuz olduğu vurgulandı. BIST 100'ün Fiyat/Kazanç oranına göre MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi'nden yüzde 26 iskontolu olduğu, 3 yıllık ortalamada ise yüzde 12 iskontolu olduğu belirtildi.

TCMB

Deutsche Bank raporunda, TCMB politika stratejisinin enflasyon dinamiklerinden kopuk olduğu ifade edildi. Para politikası konusundaki belirsizliğin, basitleştirme politikasının masadan kalkmış olduğu izlenimi nedeniyle daha da kötü bir hale gelmiş olduğu belirtildi. Erdem Başçı başta olmak üzere PPK üyeleri konusundaki belirsizlik de vurgulandı. Raporda, "Ters piyasa etkileri dışarıda tutulursa, yakın vadede tüm politika faizlerinin sabit kalmasını bekliyoruz" denildi.