Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Dünyanın en büyük 10 Döviz işlemcisinden bir olan Goldman Sachs Group Inc., son dönemdeki sert düşüşlere karşın görüşünü değiştirmedi ve dolardaki yukarı yönlü beklentisini koruyor. Doların pazartesi günü yüksek faizli para birimleri karşısındaki yükselişi, bu görüşe en azından bazı yatırımcıların katıldığını gösteriyor.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in temkinli para politikası yaklaşımının dolara olan talebi düşürmesinin etkisi ile, 29 Şubat'tan bu yana yüzde 3.5 düştü ve Nisan 2011'den bu yana en kötü aylık performansına yöneldi. Fed bu yıl iki kez faiz artırımı yapabileceğini işaret etmesine karşın, Goldman ekonomistleri, güçlü ekonomik göstergelerin politika yapıcıları üç kez faiz artırımı yapmaya yöneltebileceği tahmininde bulunuyor.

New York'ta, döviz strateji müdürü Robin Brooks başkanlığındaki Goldman analistleri, "Güvercin Fed'in, ABD ekonomisinin Euro Bölgesi ve Japonya ekonomilerine göre daha iyi performans göstermesini sağlayacağı dikkate alındığında, para politkalarının farklılaşmasına göre yapılan işlemler için durum daha güçlü, daha zayıf değil," dedi ve "Yukarı yönde hareket etmek güç, ancak dolar yükselecek" şeklinde görüş bildirdi.

Dolar Pazartesi günü 31 önemli para biriminin 20'si karşısında değer kazandı ve New York saati ile 07:00'de, euro ve yen karşısında fazla değişmeyerek, sırasıyla 1.1281 ve 111.43 seviyelerinde kaldı. ABD para birini yen karşısında 17 Mart'ta 110.67 ile Ekim 2014'ten bu yana en zayıf seviyesini gördü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, geçen hafta yüzde 1.3 düştükten sonra, Pazartesi günü yüzde 0.1 yükselerek, Singapur saati ile 10:10'da 1,187.03 puana çıktı. Endeks seans içinde yükselişini yüzde 0.3'e kadar çıkardı.

Güney Afrika randı, dolar karşısında önemli para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti ve bu para birini sterlin izledi.

Japonya piyasaları tatil nedeiyle kapalıydı.

(13:10'da güncellendi)